четвер, 12 листопада 2020 р.

Урок №31

 Тема : Виконує прості слюсарні, монтажні і теслярські роботи під час ремонту електроустаткування. Працює пневмо- та електроінструментом. Виконує такелажні роботи із застосуванням простих вантажних засобів і кранів, якими керують з підлоги. Виконувати такелажні роботи із застосуванням кранів та інших вантажопідіймальних машин.

Тема уроку: Вимоги нормативних актів з охорони праці та навколишнього середовища

розробити конспект 

З 1991 в Україні починається формування законодавчої бази з питань охорони праці. Як відомо, завдання охорони праці – звести до мінімуму імовірність ураження та захворювання робітника з одночасним забезпеченням нормальних та здорових умов праці при максимальній його продуктивності. Серед правової документації з питань охорони праці слід зазначити: Конституцію України, Закон України «Про охорону праці», Кодекс законів про працю України, Закон України «Про обов`язкове соціальне страхування», Закон України «Про санітарно-епідемічне благополуччя населення», Закон України «Про пожарну безпеку».

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних заходів та засобів, які направлені на збереження життя, здоровۥя та працездатності у процесі трудової діяльності.

Метою охорони праці є забезпечення безпечних і комфортних умов діяльності людини й мінімально припустимих рівнів впливу на людину й середовище.

25 листопада 1992 року був прийнятий Закон України «Про охорону праці». Цей закон визначає основні положення з реалізації конституційного права громадян на працю, охорону праці, охорону їхнього життя й здоров’я. Закон з охорони праці регулює взаємини між працюючими й адміністрацією з питань охорони праці. Цей закон поширюється на всі види діяльності.

 Охорона навколишнього середовища на підприємстві характеризується комплексом вжитих заходів, які спрямовані на попередження негативного впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище, що забезпечує сприятливі та безпечні умови праці. Для охорони навколишнього середовища на підприємстві проводяться заходи для зниження рівня забруднень, що виробляється підприємством:

  • Виявлення, оцінка, постійний контроль та обмеження викиду шкідливих елементів в атмосферу.
  • Розробка нормативно-правових актів та комплексу природоохоронних заходів.

      Крім екологічної безпеки об’єкта (охорона навколишнього середовища на підприємстві) не менш важлива і безпека життєдіяльності  на підприємстві. У це поняття входить комплекс організаційних і технічних засобів для запобігання негативного впливу виробничих факторів на працівників. Крім техніки безпеки праці робітники повинні дотримуватися правил з технічних вимог і нормативів підприємства, а також підтримувати санітарно-гігієнічні норми і мікроклімат на робочому місці.

      Всі норми і правила екологічної та робочої безпеки повинні бути визначені і зафіксовані в певному документі . Екологічний паспорт містить загальні відомості про підприємство, використовувану сировину, опис технологічних схем вироблення основних видів продукції, схем очищення стічних вод і викидів у повітря, їх характеристики після очищення; дані про тверді й інші відходи, а також відомості про наявність у світі технологій, що забезпечують досягнення найкращих показників з  охорони природи.      

      Працівники служби екологічного контролю беруть участь у заповненні і оформленні всіх граф екологічного паспорта, враховуючи сумарний вплив шкідливих викидів у навколишнє середовище. При цьому враховуються допустимі концентраційні рівні шкідливих речовин на прилеглих до підприємства територіях, повітрі, поверхневих шарах грунту і водойм.


Немає коментарів:

Дописати коментар