понеділок, 9 листопада 2020 р.

Урок №30

 Тема уроку : Використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених виробничих негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо)

розробити конспект

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру місцеві органи виконавчої влади у відповідності до чинного законодавства повинні здійснювати комплекс організаційних та інженерно-технічних заходів, зокрема.

Організаційні-економічні заходи

Виявлення небезпеки, оцінка ризику і прогнозування надзвичайних ситуацій на відповідних територіях та потенційно небезпечних об’єктах. Щорічне уточнення прогнозних даних щодо ризику виникнення надзвичайних ситуацій, визначення найбільш гострих проблемних питань щодо запобігання надзвичайним ситуаціям.

Розроблення паспортів ризику виникнення надзвичайних ситуацій та планів інженерно-технічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій. Створення реєстру потенційно небезпечних територій і об’єктів.

Організація і здійснення систематичних перевірок стану техногенної безпеки на потенційно небезпечних об’єктах і територіях:

- стану будівель і споруд, технологічного обладнання;

- утримання і готовності до використання за призначенням систем раннього виявлення витоку небезпечних хімічних речовин та оповіщення працюючого персоналу і населення;

- працездатності контрольно-вимірювальної, захисної і блокуючої апаратури;

- справності первинних засобів пожежегасіння, протипожежного водопостачання та зв’язку;

- відповідність технологічних процесів машин і механізмів, обладнання вимогам нормативних документів з безпечної експлуатації;

- техніки безпеки та охорони праці;

- підготовки до використання за прямим призначенням захисних споруд;

- створення запасів засобів індивідуального захисту (протигази фільтруючі, ізолюючі, засоби захисту шкіри);

- перевірка знань інженерно-технічним персоналом вимог правил і інструкцій з охорони праці і техніки безпеки.

Організація, збір і узагальнення інформації та доведення її до населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.

Розроблення і удосконалення системи планово-попереджувальних оглядів та проведення ремонту технологічного обладнання машин і механізмів.

Підготовка і оснащення спеціалізованих формувань, аварійно-технічних груп і бригад для ліквідації надзвичайних ситуацій.

Підготовка керівного складу, тренування оперативних і робочих груп до дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

Створення і підтримання в постійній готовності системи управління силами і засобами місцевих ланок територіальних підсистем запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

Розроблення, узгодження і затвердження планів дій щодо запобігання виникненню та ліквідації можливих надзвичайних ситуацій на відповідних територіях і об’єктах.

Розроблення планів евакуації населення і матеріально-технічних ресурсів із зон виникнення надзвичайних ситуацій. Створення фінансових і матеріально-технічних резервів для попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій.

Створення страхового фонду документації на об’єкти, що забезпечують стале функціонування економіки області, та потенційно небезпечні об’єкти.

Розроблення і реалізація місцевих програм щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (ліквідації підтоплення, створення матеріальних резервів, запобігання загибелі людей на водних об’єктах, забезпечення функціонування місцевих пожежних команд, створення страхового фонду документації, тощо).

Підготовка об’єктів економіки і систем життєзабезпечення населення до роботи в умовах НС.

Раціональне розміщення об’єктів на територіях з урахуванням природної і техногенної безпеки.

Обов’язкове страхування потенційно небезпечних об’єктів на випадок виникнення НС.

Немає коментарів:

Дописати коментар