Урок№57

Тема   Контроль за якості робіт в кормовиробництві

прочитати-законспектувати
Процес управління містить не лише прийняття рішень, але й організацію виконання й контроль за їх здійсненням. За допомогою контролю управлінському персоналу надається інформація, одержана шляхом аналізу та оцінки об’єктів, що перевіряються, а також виробляються відповідні рекомендації стосовно коригування стану таких об’єктів. Контрольні функції займають значне місце в роботі бухгалтерських, планово-економічних, виробничих, технологічних та інших служб апарату управління. Як показали дослідження діючої практики підприємств матеріальної сфери в Україні, фахівцями цих служб витрачається майже 50% часу на виконання контрольних функцій, а в низових ланках – ще більше.
Чітка організація контролю на всіх рівнях управління сприяє підвищенню ефективності господарської діяльності підприємств. На основі здійснення контролю не лише фіксуються негативні явища та відхилення в ході виробничого процесу, але й з’ясовуються їх причини, визначаються шляхи усунення недоліків і поліпшення господарської діяльності. Поряд з цим контроль забезпечує зворотній зв’язок між суб’єктом управління та його об’єктом, надає інформацію про результати діяльності підприємств, показує як і яким чином їх досягнуто, які недоліки, прорахування й помилки виявлено.
У системі КСУЯП важливе місце відведено саме організації контролю, оцінці і стимулюванню якості продукції. У зв’язку із сезонністю і відсутністю потокового виробництва у сільському господарстві контроль за якістю в ньому практично можливо застосовувати лише частково. Більшість основних видів рослинницької продукції, як правило, один раз у рік протягом короткого проміжку часу, і це обмежує можливості управління якістю готової продукції.
Найбільшого поширення набув виробничо-технологічний контроль, який складається з оперативного і періодичного.
Оперативний контроль проводиться щоденно керівниками і спеціалістами підрозділів за галузевими стандартами підприємств, моделями кількісної оцінки якості виконання робіт або за оціночними картами якості праці. Показники щоденної оцінки якості регулярно заноситься в табелі і служать основою для матеріального стимулювання за кінцеві результати роботи.
Основною передумовою раціональної організації оперативного економічного контролю якості виробничих процесів в сільському господарстві є тісний зв’язок його з системою оперативного технологічного обліку й контролю. Одержання високоякісної продукції може бути досягнуто лише при забезпеченні неперервного контролю всіх технологічних процесів її виробництва. Управління технологічними процесами – необхідна умова підвищення їх ефективності. Згідно вимог стандартів ІСО серії 9000, технологічні процеси повинні обов’язково перевірятися на здатність виробляти продукцію у відповідності з діючими НТД.
Періодичний контроль за якістю праці і продукції здійснюють керівники і спеціалісти під час виконання своїх службових обов’язків за допомогою талонів. При виявленні порушень технологічних вимог на виконавця у його присутності заповнюється талон, у якому вказується зміст порушення, прізвище працівника, професія і дата. Залежно від вагомості порушення технологічних вимог рада пропонує зменшити працівникові розмір додаткової оплати до 20%, а при грубому порушенні технології виконавці можуть бути позбавлені додаткової оплати повністю.
Поточний (оперативний) контроль займає центральне місце й повинен бути безперервним і постійним. Він передбачає систематичний нагляд за господарською діяльністю, виконанням планових завдань виробничими та господарськими підрозділами, дотримання лімітів витрат, раціональним використанням виробничих ресурсів, відслідковує фактичний рівень досягнутої якості продукції, а також дає можливість своєчасно виявляти негативні відхилення, аналізувати їх причини та вживати заходів до усунення.
Рівень якості продукції на сільськогосподарському підприємстві досягається дотриманням системи організаційно-технологічних заходів, методів і засобів, які можливо узагальнити за такими напрямками контролю:
- вхідний контроль якості насіння, кормів, сировини, матеріалів та контроль нормування випуску їх у виробництво;
- контроль забезпечення надійності роботи техніки, обладнання та технологічна підготовка виробництва щодо створення належних умов трудового процесу;
- контроль якості виконання робіт і технологічних операцій: дотримання передбачених вимогами технології обсягів, термінів, якості проведення агротехнічних робіт, дотримання правил ветеринарно-санітарного утримання та догляду тварин згідно планових рівнів випуску та якості продукції;
- контроль фактичного рівня якості одержуваної готової продукції власного виробництва: правильності визначення її якості, а також достовірності й своєчасності її оприбуткування та відображення в обліку;
- контроль збереження якості продукції, що знаходиться на зберіганні в господарстві та на відповідальному зберіганні в інших осіб, забезпечення якості продукції на стадії її безпосередньої реалізації споживачам;

- контроль дотримання передбачених планом виробничих завдань й виконання договірних зобов’язань тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар