Урок№ 51

Тема   Технологія приготування кормів 


Як зро­би­ти годівлю рен­та­бель­ною
 На­сам­пе­ред, слід ро­зуміти, що кор­мозмішу­вач — ли­ше інстру­мент, який до­по­ма­гає до­ся­га­ти потрібно­го ефек­ту від годівлі. І як­що корм го­ту­ва­ти не­пра­виль­но, то по­каз­ни­ки мо­жуть не тільки не підви­щу­ва­ти­ся, а й зни­жу­ва­ти­ся.
Ос­но­ва тех­но­логії зміша­ної годівлі — постійне поїдан­ня ко­ро­вою кор­му, що скла­дається з потрібних ком­по­нентів, зміша­них у су­во­ро виз­на­че­них про­пор­ціях, з пев­ни­ми струк­тур­ни­ми вла­с­ти­во­с­тя­ми. Всі по­каз­ни­ки та­кої суміші опи­са­но в раціоні. Скла­да­ти йо­го тре­ба ін­ди­віду­аль­но в кож­но­му гос­по­дарстві на базі на­яв­них кормів і з ура­ху­ван­ням ба­га­ть­ох інших чин­ників. Відо­мо, що в разі пе­ре­хо­ду від тех­но­логії роздільної годів­лі до зміша­ної поїдан­ня кормів збіль­шується, що, своєю чер­гою, сприяє зро­с­тан­ню про­дук­тив­ності, але інко­ли цей ефект мо­же бу­ти оман­ним. Не­точ­не до­три­ман­ня ре­ко­мен­дацій при­го­ту­ван­ня кор­мо­суміші мо­же при­зве­с­ти до збіль­шен­ня тран­зи­ту кор­му трав­ною си­с­те­мою, знач­но­го зни­жен­ня ефек­тив­ності годівлі і, як наслідок, до погіршен­ня здо­ров’я тва­рин. Іноді по­каз­ни­ки «ви­прав­ля­ють» за до­по­мо­гою спеціаль­них кор­мо­вих до­ба­вок, що зно­ву ж збільшує вартість кормів і дає тим­ча­со­вий ефект.
Ос­но­ва ефек­тив­ної годівлі — постійне, неухильне до­три­ман­ня всіх ре­ко­мен­до­ва­них ви­мог приго­ту­ван­ня й роз­давання кор­му, тоб­то точності ра­ціону. Во­на по­ля­гає як у кількісних по­каз­ни­ках (точні про­порції усіх скла­до­вих кор­мо­суміші), так і в якісних: де­які ком­по­нен­ти по­винні ма­ти необхідну струк­ту­ру, тоб­то бу­ти на­яв­ни­ми в кор­мо­суміші не тільки в потрібній кількості, а й мати відповідний ви­гляд

©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/tehnologiya-mehanizaciyi-prigotuvannya-y-rozdavannya-kormiv

Немає коментарів:

Дописати коментар