понеділок, 9 листопада 2020 р.

Урок № 29

 Тема уроку : Ліквідувати  аварії та їхні наслідки; надати першу долікарську допомогу потерпілим у разі нещасних випадків під час аварій

дивитись за посиланням , розробити конспект https://ips.ligazakon.net/document/DG061044

Перша медична допомога – це комплекс термінових заходів, спрямованих на припинення дії фактора (джерела) ураження, на усунення явищ, що загрожують життю, на полегшення страждань і підготовку потерпілого для відправлення до лікувально-профілактичного закладу, що вживаються в разі нещасних випадків і раптових захворювань.

Як правило, першу медичну допомогу (найпростіші медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші строки після травмування) надають працівники, котрі перебувають поруч.

Для полегшення стану потерпілої людини чи врятування їй життя треба знати, як надати першу допомогу. Це стосується насамперед надання допомоги працівникам на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Законодавством передбачено систему відповідних заходів щодо набуття працівниками необхідних знань і навичок. Згідно з чинним Законом України «Про охорону праці» від 21 листопада 2002 року № 229-IV (далі – Закон № 229) роботодавець вживає термінових заходів для надання допомоги потерпілим та несе безпосередню відповідальність за забезпечення функціонування системи управління охороною праці (ст. 13 Закону № 229). 

Працівники зобов'язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема дбати про безпеку і здоров'я людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. За порушення цих вимог працівники несуть безпосередню відповідальність (ст. 14 Закону № 229).

Працівник, який виявив нещасний випадок, або за змогою і сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього керівника чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги. Такі вимоги передбачено Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1112 (далі – Порядок). У свою чергу, безпосередній керівник (або уповноважена ним особа) зобов'язана терміново організувати надання медичної допомоги потерпілому, у разі необхідності – забезпечити доставку його до лікувально-профілактичного закладу, повідомити про те, що сталося, роботодавця, профспілкову організацію (п. 8 Порядку).

Пунктом 2.7 Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 передбачено, що в Інструкції з охорони праці, яка діє на підприємстві, у розділі «Вимоги безпеки під час роботи» має бути описано, зокрема, порядок повідомлення роботодавця про нещасні випадки чи раптові захворювання. Згідно з пунктом 2.9 цього Положення розділ «Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях» повинен містити, зокрема, порядок повідомлення роботодавця про аварії та ситуації, які можуть до них призвести, а також порядок дій у разі надання першої медичної допомоги потерпілим під час аварій.

Немає коментарів:

Дописати коментар