пʼятниця, 23 жовтня 2020 р.

Урок №26

 Тема уроку : Правила організації робочого місця та безпечні методи праці.

На підприємствах завершується процес ремонту сільськогосподарської техніки та приведення її в стан готовності до весняно-польових робіт. Це зумовлює максимальне напруження, перенасиченість праці, що в свою чергу призводить до помилкових дій та нехтування працівниками особистою безпекою. Повинен бути належний контроль за безпечним виконанням робіт з боку інженерно-технічного персоналу, адже понад 30% усіх виробничих нещасних випадків виникають під час ремонту машинно-тракторного парку. Ми повинні здійснити всі необхідні заходи, щоб забезпечити виробничу безпеку в сільськогосподарських підприємствах.

Нагадуємо, що „Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва” поширюються на підприємства, установи і організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на підприємців та інших юридичних та фізичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням і ремонтом машин та обладнання сільськогосподарського виробництва.

 Ремонтні роботи у стаціонарних умовах повинні проводитись у пристосованих для цих робіт приміщеннях та виконуватись працівниками, що мають відповідну кваліфікацію. Робочі місця по ремонту та технічному обслуговуванню тракторів, комбайнів, двигунів та інших машин повинні бути обладнанні підйомними механізмами. Захаращування проходів і робочих місць вузлами та деталями машин, що ремонтуються, матеріалами і відходами забороняється.

До роботи на свердлильних, шліфувальних та заточувальних верстатах допускаються механізатори та інші працівники, які залучаються на період ремонту, пройшли навчання, а також інструктаж з охорони праці при роботі на даному обладнанні.

Під час обслуговування машин на підйомнику (гідравлічному, електромеханічному), на механізмі або пульті його управління повинна бути вивішена табличка з написом „Не чіпати – під машиною працюють люди”.

Згідно „Правил”, під час ремонту і обслуговування машин з високим розміщенням вузлів і деталей працівники повинні бути забезпечені стрем’янками. Застосовувати приставні драбини забороняється.  

Під колеса машини, яка встановлена для ремонту або технічного обслуговування, з метою попередження її довільного руху необхідно підкласти противідкатні башмаки, включити передачу, ручне гальмо, вимкнути запалювання і перекрити подачу палива. Технічне обслуговування і ремонт машин слід проводити тільки при непрацюючому двигуні, за виключенням операцій, які потребують його роботи. Оглядові канави і естакади повинні мати направляючі для коліс машин, а також обладнані драбинами з двох боків для спуску до ями.

Перед зняттям двигуна, коробки передач, заднього моста, радіатора, паливного баку та інших агрегатів і деталей, зв’язаних з системами охолодження, змащування та живлення двигуна, необхідно попередньо злити масло, охолоджувальну рідину і паливо в спеціальні резервуари, не допускаючи їх проливання.

 Забороняється: виконувати будь-які роботи з машиною, вивішеною тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо); встановлювати машину на випадкові предмети замість спеціальних підставок; знімати і ставити ресори на машинах (причепах) всіх конструкцій і типів без надійних підставок.

Кожен нещасний випадок характеризується завданою шкодою для здоров?я, втратою робочого часу, матеріальними витратами. Пам?ятаймо, що здоров?я людини являється найвищою цінністю. Тому, виконання вимог законодавчо-нормативних актів з охорони праці - це необхідність безпеки праці.

Немає коментарів:

Дописати коментар