неділя, 18 жовтня 2020 р.

Урок №17

  Тема :  Оформлення документації за пророблену роботу 

Розробити конспект 

Облік сільгосппродукції ведуть на окремому субрахунку до рахунка 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». Фактична кількість (маса) сільгосппродукції визначається в місці оприбуткування. Зокрема, для зерна – це франко-місце зберігання (франко-тік), за вирахуванням мертвих відходів, усихання тощо (п. 6.4 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.06 р. № 1315, далі – Методрекомендації № 1315).

Щодо вартості зібраного зерна, то тут також є варіанти. Залежно від прийнятої підприємством облікової політики оприбуткована сільгосппродукція (зерно) оцінюється на вибір одним із методів, передбачених п. 12 П(С)БО 30 «Біологічні активи»:

  • або за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані в місці продажу витрати,
  • або за виробничою собівартістю відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Детально про застосування методу справедливої вартості ми писали в «Справедлива вартість біоактивів та сільгосппродукції: як визначати та обліковувати», тому тут на цьому не зупинятимемося. Лише нагадаємо, що справедлива вартість – це фактично ціна, за якою сільгосппродукцію можна продати. Усі аспекти визначення такої вартості досить детально описані в п. 13–16 П(С)БО 30, п. 5.1–5.6 та 6.1–6.8 Методрекомендаціях № 1315.

Що стосується другого методу оцінки, то за цим методом в бухобліку зібране зерно відображають у такій послідовності:

1) зібране з поля зерно оприбутковують за плановою (нормативною) собівартістю, яка визначається на підставі норм витрат на одиницю продукції, установлених підприємством з урахуванням нормальних рівнів використання запасів, праці, виробничих потужностей і діючих цін. Нормативні витрати розраховуються на підприємстві комісією, створеною за наказом керівника із кваліфікованих спеціалістів, і регулярно переглядаються з метою забезпечення максимального їх наближення до фактичних витрат;

2) у разі потреби відображають передання зерна на доробку: або на власний тік, або на елеватор (див. «Післязбиральна доробка зерна») зі здійсненням відповідних коригуючих записів на вартість зернових та мертвих відходів, убутку маси в результаті усушки тощо;

3) після первісного визнання та оцінки сільгосп­продукцію відображають відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» (п. 12 П(С)БО 30);

4) під час складання звітних калькуляцій доводять її рівень до фактичної (виробничої) собівартості. Про правила калькулювання читайте «Визначаємо фактичну собівартість зерна»).

Немає коментарів:

Дописати коментар