понеділок, 19 жовтня 2020 р.

Урок № 21

 Тема уроку : Основи гігієни праці. Медичні огляди

розробити конспект 

Гігієна праці — це профілактична медична дисципліна, що вивчає вплив трудо-вого процесу і навколишнього виробничого середовища на організм працівників з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувальнопрофілактичних заходів, спрямованих на створення найбільш сприятливих умов праці,забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людей. Предметом гігієни праці є: 1. Вивчення трудових процесів і фізіологічних змін, що ними зумовлені й ви-никають в організмі особи, яка працює; вивчення працездатності людиниі, розробка фі-зіологічних основ раціонального режиму праці та відпочинку. 2. Вивчення впливу фізичних та хімічних факторів виробничого середовища, а також виробничих процесів, устаткування і матеріалів на організм працівників з метою розробки гігієнічних заходів щодо усунення несприятливих наслідків на стан здоров'я. 3. Вивчення стану здоров'я і захворюваності працівників, які в умовах своєї про-фесійно-виробничого діяльності зустрічаються з різними несприятливими факторами, для профілактики професійних захворювань. На основі вивчення особливостей виробничого середовища і його впливу на орга-нізм працівників гігієна праці розробляє гігієнічні вимоги до раціонального використання обладнання, гігієнічні норми і правила в галузі оздоровлення умов праці, будови та утри-мання промислових підприємств; заходи особистої гігієни; пропозиції щодо раціональної організації умов праці та відпочинку. Відповідно до завдань, гігієна праці використовує різноманітні методи дослідження: - фізичні й хімічні методи - для дослідження умов праці на виробництві та оцінки ефективності оздоровчих заходів; - фізіологічні методи - для дослідження змін в організмі, які виникають під впливом умов і характеру праці; - клініко-статистичні та санітарно-статистичні методи - для вивчення стану здоров'я та захворюваності працівників. Застосовують також експериментальні (лабораторні) фізичні, хімічні, біохімічні, патоморфологічні, токсикологічні, психологічні та інші методи дослідження. Гігієна праці поділяється на такі основні розділи: – фізіологія праці; – промислова гігієна і медицина; – промислова токсикологія; 

Медичні огляди:
Особи які приймаються на роботу повинні пройти попередній медичний огляд і в подальшому щороку підлягають обов'язковому медичному огляду. Особи які не пройшли медичний огляд до роботи не допускаються.
Мета цих оглядів - установлення фізичної і психофізичної придатності осіб до роботи за конкретною професією, спеціальністю, виявлення ранніх ознак впливу виробничих умов і шкідливостей на організм.


Немає коментарів:

Дописати коментар