неділя, 18 жовтня 2020 р.

Урок №10

 Тема уроку : Безпечні прийоми і методи праці на робочому місці 

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ НА РОБОЧОМУ МІСТІ 

для слюсаря-сантехніка 

1. Загальні положення


1.2. Інструкція розроблена на основі НПАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

1.3. За інструкцією слюсар-сантехнік інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 3 місяці (повторні інструктажі). Повторна перевірка знань з охорони праці й техніки безпеки проводиться раз на рік. При перерві в роботі більше 30 календарних днів необхідно пройти позаплановий інструктаж.

1.4. Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці». Після проходження інструктажу ставляться підписи особи, яка інструктує, та слюсаря-сантехніка.

1.5. До роботи слюсарем-сантехніком допускаються робітники, які досягли 18-річного віку, пройшли попередній медичний огляд, навчання безпечним методам роботи й отримали відповідне посвідчення, після проходження ними вступного інструктажу з техніки безпеки, виробничої санітарії й пожежної безпеки, інструктажу з техніки безпеки безпосередньо на робочому місці, який проводиться також при зміні умов праці, характеру роботи або при порушенні правил техніки безпеки, перевірки знань цієї інструкції, володіння навичками надання першої допомоги потерпілим у зв’язку з нещасними випадками.

Інструктажі з питань охорони праці та пожежної безпеки проводяться особами, на яких покладені ці обов’язки.

Слюсар-сантехник повинен володіти  безпечними  методами й прийомами

робіт, мати навички їх виконання.

1.6.   Не допускається здійснення працівником робіт, виконання  яких потребує додаткового спеціального навчання.

1.7. Крім  зазначеної інструкції слюсар-сантехнік повинен виконувати по-

садову інструкцію, інструкції з охорони праці, дотримуватися розпорядку роботи апарату міської ради і виконкому, його структурних підрозділів, знати правила безпечного використання слюсарного та контрольно-вимірювального інструменту, користування засобами захисту, вимоги нормативно-правових актів з електробезпеки, порядок надання першої (долікарської) допомоги потерпілим при нещасних випадках.

1.8. Слюсар-сантехнік зобов’язаний безпечно виконувати роботи з ремонту та обслуговування систем опалення, водопостачання, водовідведення та ливневої каналізації, експлуатувати механізми, обладнання, інструмент та пристрої, які використовуються протягом робочого дня.

         1.9. Слюсар-сантехнік забезпечується спецодягом і засобами індивідуаль-ного захисту у відповідності до діючих нормативів.

1.10. Робочим місцем слюсаря-сантехніка є технічне приміщення будівлі виконкому міської ради, де він виконує дрібний ремонт, об’єкти, розташовані в приміщеннях виконкому міської ради, територія, де прокладені комунікації.

1.11. До робочого місця слюсаря-сантехніка та інструменту, який використовується протягом робочого дня, ставляться такі вимоги:

1.11.1 ручний слюсарний інструмент (молотки, зубила, пробійники тощо) повинен бути справний;

1.11.2 усі інструменти, що мають загострені кінці для насаджування рукояток (напилки, викрутки, стамески тощо), повинні мати ручки, які відповідають розмірам інструменту, з бандажними кільцями;

1.11.3 гайкові ключі, що застосовуються при складанні й розбиранні бол-

тових зєднань, мають відповідати розмірам гайок і головок болтів, губки ключів мають бути паралельними й не повинні бути закатаними. Ключі не дозволяється подовжувати трубами та іншими предметами, підкладати металеві пластини між губками ключа та гранями гайок;

1.11.4 пили (ножівки, лучкові пилки тощо) повинні бути правильно розведені й добре закріплені, полотно пилки (по металу, дереву) не повинно мати тріщин, випуклостей, подовжньої хвилястості, раковин від корозії;

1.11.5 тиски слюсарні мають бути міцно закріплені на робочому столі; рухливі частини тисків повинні переміщуватися без заїдань, ривків і надійно фіксуватися в необхідному положенні;

1.11.6 приміщення, у яких монтуються внутрішні санітарно-технічні системи, мають бути очищеними від сміття.

1.12. Під час обслуговування та ремонту санітарно-технічних систем на висоті понад 1,3 м робітники мають користуватися спеціальними драбинами.

         1.13. Засоби індивідуального захисту, механізований інструмент, обладнання й оснащення, що застосовуються в процесі роботи, необхідно використовувати за призначенням.

         1.14. Інструмент на робочому місці має зберігатися в спеціально відведе-

них місцях.

1.15. Щоб не потрапити  під  дію електричного  струму,  не слід наступати

на обірвані проводи чи торкатися них.

1.16. Слюсар-сантехнік зобов’язаний:

1.16.1 дотримуватися вимог цієї інструкції;

1.16.2 знати устаткування, яке застосовується під час здійснення робіт;

1.16.3 виконувати вимоги знаків і написів, що забороняють, попереджають;

1.16.4 проходити медичний огляд у випадках передбачених чинним законодавством;

1.16.5 уміти надавати допомогу потерпілим при пораненнях;

1.16.6 не заходити за огородження небезпечних зон;

1.16.7 місця, де проходять роботи на висоті, обходити на безпечній відстані, оскільки можливе падіння предметів з висоти;

1.16.8 не торкатися електроустаткування й електропроводів (особливо остерігатися оголених або обірваних проводів);

1.16.9 виконувати тільки доручену роботу;

1.16.10 не допускати в робочу зону сторонніх осіб;

1.16.11 при нещасному випадку негайно звернутися за медичною допомогою й терміново повідомити відповідального за виконання робіт та начальника адміністративно-господарчого відділу про те, що сталося;

1.16.12 виконувати правила пожежної безпеки, а саме:

1.16.12.1 уміти користуватися первинними засобами пожежогасіння;

1.16.12.2 не допускати накопичення сміття в приміщенні;

1.16.12.3 не користуватися пошкодженими розетками, освітлювальним обладнанням;

1.16.12.4 утримувати спецодяг у справному й чистому стані;

1.16.12.5 не з’являтися на роботі в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, не вживати спиртні напої на території виконкому міської ради, не палити в невстановленому місці.

1.17. Слюсар-сантехнік має право не виконувати завдань відповідального за виконання робіт, якщо вони суперечать вимогам безпеки, передбаченими інструкцією.

1.18. Невиконання вимог інструкції з охорони праці для слюсаря-сантехніка розглядається як порушення трудової дисципліни.

Особи, які порушили вимоги інструкції, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Слюсар-сантехнік перед початком роботи повинен:

2.1.1 упевнитися в наявності посвідчення про перевірку знань щодо безпечних методів роботи;

2.1.2 упорядкувати спецодяг. Взуття має бути закритим і на низьких підборах. Забороняється засукувати рукава спецодягу;

2.1.3 отримати  завдання й інструктаж на робочому місці у відповідально-

го за виконання робіт;

         2.1.4 для виконання робіт підвищеної небезпеки отримати наряд-допуск у

відповідального за виконання робіт;

         2.1.5 перевірити робоче місце й  проходи до  нього на відповідність вимо-

гам безпеки;

2.1.6 підібрати  технологічне  оснащення  й  інструменти, які будуть необхідні при виконанні робіт, перевірити їх на відповідність вимогам безпеки.

2.2. Слюсар сантехнік не повинен приступати до роботи при таких порушеннях вимог безпеки:

2.2.1 несправність технологічного оснащення, відсутність або несправ-ність засобів захисту;

2.2.2 захаращеність або недостатня освітленість робочих місць і підходів до них.

2.3. Роботи, які здійснюються на вулиці, у дворі виконкому міської ради, інших місцях, за наявності руху людей і транспорту, дозволяється починати тільки після встановлення огородження з відповідними попереджувальними написами й знаками.

         2.4. Перед виконанням робіт з монтажу та демонтажу санітарно-техніч-них систем і трубопроводів необхідно зняти тиск і злити воду.

2.5. Під час ремонту й експлуатації санітарно-технічних систем основною роботою є усунення нещільностей у різьбових і фланцевих з’єднаннях, заміна ділянок труб, арматури. Слюсар-сантехнік повинен:

2.5.1 перед ремонтом діючого трубопроводу відключити дільницю, яка підлягає ремонту, закрити засувки з обох її кінців, вивісити на засувках таблички з написами «Не включати, працюють люди», переконатися у відсутності тиску в трубопроводі;

2.5.2 переконатися, що робоча зона достатньо освітлена.

2.6. Для огляду й регулювання системи опалення та водопостачання повинен бути забезпечений вільний доступ у технічне приміщення, горищні й підвальні приміщення. Вимикачі електричного освітлення мають бути встановлені при вході в приміщення.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Працювати дозволяється тільки справним інструментом.

3.2. Під час пробивання борозен, отворів та прорізів у камяних і бетонних конструкціях, при заточці інструментів на заточному станку, спільній роботі з електрозварником необхідно користуватися захисними окулярами.

3.3. При роз’єднанні фланцевих з’єднань слюсар-сантехнік повинен пере-бувати збоку від фланців. Роз’єднуються спочатку нижні болти.

3.4. Обробка труб (різка, нарізка, згинання тощо) повинна здійснюватися в технічному приміщенні будівлі виконкому міської ради, де виконується дріб-

ний ремонт.

3.5. Перед  нарізанням  різьби  трубу необхідно надійно закріпити в леща-

тах.

3.6. Перед тим як відрубати чи відрізати трубу, її необхідно надійно закріпити та встановити підставки для підтримки частини, що відрізається, щоб

вона не впала на ноги.

3.7. Під час відрізання труби спеціальною пилкою пальці рук не можна тримати безпосередньо біля місця відрізу. Місце різання необхідно змащувати

оліфою чи машинним  маслом. Необхідно стерегтися порізів рук об краї відріза-

них та відрубаних труб.

3.8. Збирати стояки опалення, водопроводу та каналізації потрібно знизу вгору, у рукавицях і захисних окулярах.

3.9. Усі без винятку постійні й тимчасові трубопроводи, обладнання та апаратуру підключати до діючої мережі дозволяється тільки з дозволу начальника адміністративно-господарчого відділу виконкому міської ради.

3.10. Виконуючи огляд трубопроводів і обладнання, яке перебуває в експлуатації, слюсар-сантехнік повинен бути обережним і працювати в рукавицях.

3.11. Замерзлі ділянки й прилади необхідно відігрівати тільки гарячою водою.

3.12. Випробування санітарно-технічних пристроїв і трубопроводів має виконуватися з дотриманням правил безпеки в присутності відповідального за виконання робіт.

3.13. Очищення поверхні труб металевою щіткою під фарбування виконується в окулярах і рукавицях.

3.14. Під час прочищення внутрішньої системи каналізації необхідно користуватися тільки справним металевим тросом.

3.15. Слюсар-сантехнік, який має на руках порізи, опіки, виразки, травми, до ремонту каналізації не допускається.

3.16. Під час експлуатації систем водяного опалення належить:

3.16.1 не рідше одного разу на місяць піддавати детальному огляду елементи системи (магістралі, розведені на горищах, у підвалах), сховані від постійного огляду;

3.16.2 не рідше разу на тиждень піддавати детальному огляду такі елементи системи: магістральну запірну, контрольно-вимірювальну арматуру, автоматичні пристрої.

3.17. Під час обслуговування й виконання ремонтних робіт санітарно-технічного обладнання слюсар-сантехнік повинен дотримуватися таких вимог безпеки:

3.17.1 на  висоті  не  виконувати  різання, гнуття  та інші роботи з обробки

труб;

3.17.2 деталі, трубні заготовки необхідно укладати горизонтально;

3.17.3 бути уважним під час перенесення труб, трубних заготовок та інших довгомірних предметів;

3.17.4 усувати недоліки в роботі систем тільки після зняття тиску.

3.18. Обходи й огляди устаткування слюсар-сантехнік повинен робити тільки з відома начальника адміністративно-господарчого відділу виконкому міської ради. Обходи  устаткування  необхідно здійснювати групою, що склада-

ється не менш ніж з двох осіб.

3.19. При виявленні дефектів устаткування,  що  становлять небезпеку для

людей, і пошкодження його цілісності, слюсар-сантехнік повинен ужити заходів щодо негайного його відключення.

         3.20. Ділянка трубопроводу,  що має  ремонтуватися, для запобігання влу- ченню в  працівників  пари  чи  гарячої  води має бути відключена від суміжних

трубопроводів і устаткування.

           3.21. Відключати трубопроводи необхідно двома послідовно встанов-леними засувками. Дренажний пристрій між ними має бути безпосередньо з’єднаним з атмосферою.

         3.22. З трубопроводів, відключених для ремонту, варто зняти тиск і звіль-нити їх від пари та води.

           На вентилях і засувках арматури, що відключаються, необхідно вивішу-вати знаки безпеки.

          3.23. При роботі з інструментом слюсар-сантехнік не повинен класти його на поручні, огородження тощо. Розташування інструмента на робочому місці має усувати можливість його скочування чи падіння.

          3.24. При відкручуванні й закручуванні гайок і болтів подовжувати гайкові ключі додатковими важелями забороняється.

         3.25. При роботах інструментом ударної дії слюсар повинен користуватися захисними окулярами для запобігання влученню в очі твердих часток.

         3.26. При  перенесенні чи  перевезенні  інструментів їх  гострі  частини ма-

ють бути захищені.

          3.27. Забороняється під час роботи пересуватися випадково кинутими предметами (цеглинами, дошками та ін.).

3.28. При закритті й відкритті арматури варто діяти обережно; використо-

вувати ломи, труби й інші предмети забороняється.

         Відкривати й закривати  повітряники маховиками  вручну слід повільно й

обережно. Використання ключів і інших пристосувань забороняється.          

         3.29. Для запобігання зриву різблення сполучні штуцера контрольно-вимірювальної апаратури (для усунення течі через різблення) варто підтягувати тільки гайковими ключами відповідного розміру при тиску не більше 0,3 МПа (3 кгс/см2). Перед підтягуванням варто перевіряти стан частини різблення, що є видимою, особливо на штуцерах повітряників.

           3.30. При підтяжці болтових з’єднань фланців і лючків слюсар-сантехнік повинен розташовуватися з протилежного боку від можливого викиду струменя води чи газоповітряної суміші (при зриві різблення). Затяжку болтів варто робити поступово, з діаметрально протилежних сторін. Підтяжка фланцевих і муфтових зєднань при наявності тиску в системі забороняється.

          

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Необхідно привести робоче місце в порядок, зібрати й скласти в призначене місце інструмент і пристосування, очистити їх від бруду. Обтиральний   матеріал,  масляні   ганчірки – скласти   в  спеціально  відведене

місце. Прибрати сміття.

4.2. Спецодяг,  захисні пристосування слід привести в порядок і скласти в установленому місці, ретельно вимити руки з милом, прополоскати рот.

4.3. Про всі виявлені факти несправності обладнання, устаткування, пристроїв, інструменту, засобів захисту й  порушення техніки безпеки, необхід-

но доповісти відповідальному за виконання робіт та начальнику  адміністратив-

но-господарчого відділу виконкому міської ради.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Під час виконання робіт з обслуговування та ремонту водяного опалення, каналізаційних мереж, систем водопостачання можливе виникнення таких аварійних ситуацій:

5.1.1 порив трубопроводу чи радіаторів опалення з гарячою водою;

5.1.2 порив каналізаційної мережі;

5.1.3 падіння з висоти;

5.1.4 ураження електричним струмом;

5.1.5 пожежі.

            5.2. Для гарантування безпеки в аварійних ситуаціях необхідно негайно:

         5.2.1 припинити роботу, вжити заходів щодо відключення механізмів та обладнання від електромережі, обмежити допуск сторонніх осіб в небезпечну зону;

         5.2.2 повідомити відповідального за виконання робіт та начальника адміністративно-господарчого відділу виконкому міської ради;

         5.2.3 якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу, за необхіднос-

ті, викликати «швидку медичну допомогу» або  вжити  заходів  для транспорту-

вання постраждалого в найближчий лікарняний заклад;

5.2.4 у разі виявлення ознак виникнення пожежі (дим, іскріння, запах диму, характерне для горіння потріскування) негайно повідомити начальника адміністративно-господарчого відділу виконкому міської ради;

5.2.5 у разі виникнення пожежі:

5.2.5.1 негайно повідомити про це телефоном пожежно-рятувальну службу. При цьому необхідно назвати адресу об’єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей, своє прізвище;

5.2.5.2 ужити (за можливістю) заходів до евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;

5.2.5.3 повідомити про пожежу начальника адміністративно-господарчого відділу виконкому міської ради та відповідального за пожежну безпеку в будівлях виконкому міської ради;

5.2.5.4 у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

5.3. Послідовність надання першої (долікарської) допомоги:

5.3.1 усунути вплив на організм шкідливих чинників, які загрожують здоров’ю та життю постраждалого;

5.3.2 визначити  характер і  тяжкість травми, найбільшу загрозу для життя

постраждалого та послідовність заходів щодо його рятування;

5.3.3 виконати необхідні заходи з рятування постраждалого в порядку терміновості (відновити роботу дихальних шляхів, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, накласти пов’язку тощо);

5.3.4 підтримувати основні  життєві  функції  постраждалого  до прибуття

медичного працівника.

5.4. Перша  допомога  постраждалому  не  повинна  замінювати допомогу

медичного персоналу та має надаватися лише до прибуття лікаря.

         Опис  дій  щодо  надання  першої  допомоги  постраждалому  при  різних ураженнях міститься в інструкції з надання першої (долікарської) допомоги, яка

вивчається при проходженні первинного та наступних інструктажів з питань охорони праці.


Немає коментарів:

Дописати коментар