пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

Урок №36

 Тема: Порядок налаштування с/г машин до контрольної роботи Вимоги до комплектування машино -тракторних агрегатів для збирання с/г культур.

Суттєвим фактором збільшення ресурсів зерна є зниження втрат, забезпечення збереження високих продовольчих, кормових та посівних якостей при збиранні, транспортуванні, післязбиральній доробці та зберіганні.

 

Основним способом збирання урожаю ранніх зернових і зернобобових культур є пряме комбайнування або однофазне збирання.

 

Критерії вибору однофазного способу збирання:

 

  • рівномірне достигання продуктивного стеблистою та зниження вологості зерна до 14-16%;

  • низька забур’яненість посівів;

  • незначне вилягання стеблостою;

  • наявність достатньої кількості збиральної техніки та транспорту.

 

Після досягнення повної стиглості урожай зерна на пні залишається без змін у період до 5 днів. В подальшому з кожним днем втрачається близько 1% зерна. Тому збирання прямим комбайнуванням доцільніше розпочати на один день раніше від досягнення фази повної стиглості.

 

Двофазний спосіб збирання в умовах 2015 значною мірою буде аргументований станом посівів і достатньою кількістю жниварок та підбирачів для комбайнів.

 

Критерії вибору двофазного способу збирання:

 

  • нерівномірне достигання зерна, наявність підгону;

  • висока забур’яненість посівів;

  • нестача збиральної техніки та навантаження на комбайн понад 200 га на сезон.

 

Двофазна (валкова) технологія передбачає такі фази:

 

1. Зрізання стебел і укладання їх у валок;

2. Підбирання валків, обмолот і розділення продуктів обмолоту на зернову і не зернову частини врожаю.

 

Після першої фази стебла у валках висихають, зерно достигає, його вологість вирівнюється, а стиглість стає повною. Після 1-2 днів виконується друга фаза — валки обмолочуються комбайнами з підбирачами.

 

Роздільно починають збирати хліб у фазі воскової зрілості. Вологість зерна сягає 30-40%, а зерно має сильний зв’язок із колосом. Стебла, сформовані у валок, потерпають впливу вітру і краще зберігають зерно, що дає можливість збільшити строки збирання.

 

Для своєчасного якісного збирання врожаю в господарстві доцільно використовувати одночасно різні технології, особливо це стосується прямого комбайнування і технології роздільного збирання основного врожаю.

Під час виконання цих важливих робіт необхідно пам’ятати про безпеку праці. Адже безпека праці це життя та здоров’я працівника.

Однією з складових частин безпеки праці є профілактика нещасних випадків. В свою чергу профілактика нещасних випадків включає в себе проведення інструктажів з питань охорони праці та навчання працівників безпечним методам роботи.

Хочеться нагадати, що в Україні діють «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» (НПАОП 01.0-1.01-12). Дія цих Правил поширюється на всі підприємства, установи й організації незалежно від підпорядкування та форми власності, на підприємців, фермерів та інших юридичних і фізичних осіб, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції.

Правила встановлюють вимоги безпеки праці до організації й виконання технологічних процесів по вирощуванню, збиранню і первинній обробці сільськогосподарських культур, виробництву і первинній обробці продукції тваринництва й птахівництва, а також під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт та транспортування вантажів.

Правила є обов’язковими для працівників підприємств, а також для тимчасово залучених до праці осіб.

Згідно Правил перед початком виконання робіт з працівником необхідно провести інструктаж з охорони праці з доведенням безпечних прийомів та методів роботи. При організації інструктажу з охорони праці на робочому місці повинні враховуватися стан культури, що збирається, погодні умови, стан збиральної техніки і транспортних засобів, кількість і кваліфікація працівників, а також інформація про виробничі небезпеки та випадки травмування під час збирання врожаю.

Персонал, який обслуговує збиральні агрегати, потрібно комплектувати працівниками з врахуванням їхньої кваліфікації.

Після збирання приходить етап післязбиральної доробки та зберігання зернових культур, під час якого необхідно дотримуватись певних безпечних методів роботи.

Під час післязбиральної доробки та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур необхідно виконувати наступні вимоги Правил:

- післязбиральна доробка зерна повинна проводитися у виробничих приміщеннях і на виробничих майданчиках, які відповідають нормам технологічного проектування підприємств сільського господарства, вимогам санітарних та будівельних норм і правил;

- дозволяється проводити післязбиральну обробку зерна у приміщеннях зерносховищ, які мають окремі спеціальні відділення для протруєння, очищення, сушіння и зберігання зерна, оснащені системою аспірації і протипожежним інвентарем.

Безпека виробничих процесів післязбиральної доробки зерна повинна бути забезпечена:

- вибором технологічних процесів, прийомів, режимів роботи й порядку обслуговування виробничого устаткування;

- вибором виробничих приміщень та майданчиків;

- вибором виробничого обладнання;

- розміщенням виробничого обладнання та організацією робочих місць;

- застосуванням колективних та індивідуальних засобів захисту працюючих;

- виконанням діючих норм і правил, визначених вимогами до конструкції будівель, споруд, машин;


Немає коментарів:

Дописати коментар