понеділок, 15 лютого 2021 р.

Урок №35

 Тема : Агротехнічні вимоги до збирання сільськогосподарських культур 

розробити конспект

До основних машин для збирання зернових культур відносяться зернозбиральні комбайни з жаткою або підбирачем, валкові жатки і машини для збирання незернової частини врожаю.

На ділянках, призначених для роздільного способу збирання, висота стерні повинна бути в межах 12...25 см. Для нормальної роботи підбирача стебла повинні розташовуватися під кутом Ю...250 до напрямку валка. Для різних районів товщина валка в середньому коливається в межах 15...25 см, а ширина — 1,4...1,6 м.

Для створення нормальних умов роботи комбайна на полях з різною врожайністю роблять валки певних розмірів. Жатку відрегульовують так, щоб формувався валок масою не менше 3,5 кг на 1 метр його довжини. Втрати зерна після проходу жатки повинні становити не більше 0,5% при збиранні прямостоячих стебел і 1,5% — полеглих. При підборі валків втрати зерна не повинні перевищувати 1 %. Зерно в бункері комбайна повинно мати чистоту не менше 95%.

Прямим комбайнуванням збирають зернові з підсівом багаторічних трав, низькорослі і перестоялі хліба, а також зріджені хліба, якщо не можна сформувати валок масою більше 1,4 кг на 1 метр його довжини.

Загальні втрати зерна через невимолочення із соломою повинні становити не більше 1,5% при збиранні зернових і 1% при збиранні рису. Подрібнення насіннєвого зерна не повинно перевищувати 1%, продовольчого — 2, зернобобових і круп'яних культур — 3 і рису — 5%. Рух комбайна по полю спрямовують так, щоб жатка не залишала Огріхів. Різальний апарат повинен забезпечувати однакове і повне зрізування стебел без заминання і виривання на заданій висоті.

Для зменшення втрат зерна робочі органи жатки і молотарки добре ущільнюють і відрегульовують. При роботі із соломокопнувачем копиці соломи укладають правильними рядами, паралельно короткій стороні загінки. Солому скиртують при вологості 16...18%.

Правильна форма скирт і щільне укладання соломи в них створюють умови для її зберігання без втрат. Відразу після закінчення збирання загінку звільняють від соломи.

Немає коментарів:

Дописати коментар