вівторок, 2 лютого 2021 р.

Урок №27

 Тема : Будова комбайну для збирання цукрових буряків

Для викопування коренеплодів цукрових буряків, з яких попередньо зрізана гичка, використовують шести- і чотирирядні самохідні, начіпні і причіпні коренезбиральні машини і агрегати. Найбільш широко застосо­вують машини КС-6Б, КС-6Б-02, РКМ-6, РКМ-4, МКК-6-02, КБ-6 та ін.

Коренезбиральна машина КС-6Б призначена для викопування корене­плодів цукрових буряків з шести рядків, посіяних з міжряддями 45 см. Машина КС-6Б має такі модифікації: КС-6Б-01 – з ротаційно-вилчастими копачами, КС-6Б-02 – з дисковими і ротаційно-вилчастими, КС-6Б-03 -вібраційними, КС-6Б-05 і КС-6Б-07 – дисково-полозоподібними.

Основними складальними одиницями машини КС-6Б є самохідне шасі і коренезбиральна частина. На самохідному шасі встановлений двигун СМД-60-02 потужністю 118 кВт. У передній частині шасі встановлений авто­мат керування для спрямування робочих органів машини по осі рядків.

Коренезбиральна частина машини КС-6Б з дводисковими викопуваль-ними пристроями складається (рис. 11.5) з шести пар дискових копачів 21, бітера 20, двох транспортерів-очисників шнекового типу 18 і 19, про­міжного бітера 16, поздовжнього транспортера 8 і вивантажувального елеватора 9.

Дисковий копач 21 складається з двох дисків – активного і пасивного. Диски встановлені під невеликим кутом до вертикалі і до напрямку руху машини. Активний диск приводиться у рух передавальними механізма­ми від двигуна шасі. Частота обертання диска – 92 хвл.

Кожний шнековий очисник складається з двох шнеків, які обертають­ся з різною частотою, і перекидного вальця. Передній очисник переміщує коренеплоди на периферію, а задній, навпаки, в центр.

Робочий процес. Під час руху машини вздовж рядків дискові копачі 21 підкопують коренеплоди цукрових буряків, порушують зв’язок корене­плоду з ґрунтом, захоплюють коренеплод внутрішніми поверхнями і ви­тягують його з ґрунту. Лопатевий бітер 20 підхоплює коренеплод і подає його на перший транспортер-очисник шнекового типу 19, який зміщує коренеплоди ліворуч та праворуч і за допомогою перекидного валика по­дає їх на другий очисник шнекового типу 18. Очисники шнекового типу очищають коренеплоди від землі та рослинних решток. З другого очисни­ка коренеплоди потрапляють на проміжний бітер 16, з якого надходять до поздовжнього елеватора 8, а далі – у бункер на стрічковий транспортер 11, який подає їх на поперечний транспортер, а далі – на вивантажуваль­ний елеватор 9, який спрямовує коренеплоди в транспортні засоби, що рухаються поруч з машиною. Якщо у воросі коренеплодів мало ґрунто­вих домішок, то напрям руху стрічкового транспортера змінюють на протилежний, і коренеплоди одразу потрапляють на вивантажувальний елеватор.

                                              

Рис. 11.5. Коренезбильна машина КС-6Б:

1 – автомат керування; 2 – передні напрямні колеса; 3 – рухома рама; 4 – гідроциліндр; 5 – кабіна; 6 – двигун; 7 – редуктор; 8 – поздовжній транспортер; 9 – вивантажувальний елеватор; 10 – бункер; 11 – стрічковий транспортер; 12 – горизонтальний транспортер; 13 – основна рама; 14 – планетарний редуктор; 15 – ведучі колеса; 16 – проміжний бітер; 17 – задній валець; 18 і 19 – шнекові очисники; 20 – бітер; 21 – копачі дискові

При заміні транспортних засобів на ходу машини відключають меха­нізм привода транспортера і вивантажувального елеватора на 20-30 с. При цьому коренеплоди надходять тільки в бункер. Після заміни транс­портного засобу знову включається привід транспортера і елеватора.

Робоча ширина захвату машини – 2,7 м. Робоча швидкість з дискови­ми копачами – 5-11 км/год. Продуктивність – 1,3-2,9 га/год.

Регулювання. Зазор (75-85 мм) між кромкою дисків та першим шнеком очисника регулюють за допомогою підкладок під кронштейни копачів. Зазор між кромками викопувальних дисків встановлюють у межах 30-46 мм переміщенням регулювальних прокладок з внутрішнього на зовнішній бік диска або навпаки.

Глибину ходу дисків (60-100 мм) регулюють переміщенням пальців в отворах кронштейнів передньої балки.

Немає коментарів:

Дописати коментар