вівторок, 2 лютого 2021 р.

урок №2

 Тема : Будова, принцип дії, експлуатаційня сільськогосподарських машин для поверхневого обробітку грунту .

Борона сітчаста полегшена БСО-4А. Борона забезпечує знищення бур’янів, розпушення верхнього шару ґрунту, руйнування ґрунтової кірки на посівах у період появи сходів та боронування гребеневих посадок картоплі. Борона двосекційна. Кожна секція має рамку прямокутної форми. У передній частині рамки приварений кронштейн (тяга) для з’єднання її з брусом начіпного пристрою, а в середній частині закріплені розкоси з кронштейнами для приєднання транспортних тяг (ланцюгів). У середині рамки прикріплена ланцюгами сітка з ланок у вигляді сталевих прутків із загостреними або тупими кінцями - зубами. Ланки зубів з’єднані між собою шарнірно. Це забезпечує добре пристосування робочих органів до рельєфу поля. Під час роботи борони передні і задні зуби повинні заглиблюватись однаково, а транспортні тяги (ланцюги) - провисати, щоб забезпечувалось копіювання бороною поверхні поля. Відстань між двома суміжними слідами зубів - 22 мм. Глибина обробітку 40 - 90 мм.Голчасті борони Голчасті борони застосовують для поверхневого розпушення полів, покритих стернею та іншими рослинними решками, загортання насіння бур’янів, падалиці культурних рослин, вирівнювання і передпосівного обробітку ґрунту, весняного боронування озимих культур, руйнування ґрунтової кірки. Робочим органом голчастих борін є диск із криволінійними або прямолінійними зубами (голками). Диски монтують на осі утворюючи батарею. Батарея може мати один або два ряди дисків, їх кріплять до рами. Борони агрегатують так, щоб голки були спрямовані опуклим боком у напрямку руху (обробіток посівів, мала глибина обробітку) або навпаки, вигнутим боком у напрямку руху (інтенсивне розпушення ґрунту, знищення бур’янів). Борона голчаста БИГ-3А складається з передньої і задньої секцій голчастих дисків, двох опорних пневматичних коліс, рами, механізмів вирівнювання, гідроциліндра і причіпного пристрою. Кожна секція має ліву та праву батареї. Батарея складається голчастих дисків діаметром 550 мм, що встановлені на квадратній осі кроком 177 мм. Батареї кріпляться до рами за допомогою вертикальних кронштейнів. До останніх прикріплені чистики, щоб батарея незабивалась ґрунтом і рослинними рештками. Приєднують борону до трактора за допомогою причіпного пристрою. Вирівнюють раму в горизонтальній площині механізмом вирівнювання. При роботі борони голчасті диски перекочуються по поверхні поля, заглиблюються в ґрунт на 4 - 6 см, розпушують верхній шар ґрунту, загортають бур’янів, падалиці. На поверхні поля залишається біля 75 % стерні, що дуже важливо в районах з вітровою ерозією. Борона забезпечує роботу з активним переміщенням дисків (на щільних ґрунтах) або пасивним (на легких і середніх ґрунтах). Це досягається шляхом переміщення причіпного пристрою на передню або задню частину рами.

Дискові борони і лущильники. Робочими органами дискових борін і дискових лущильників є сферичні і плоскі диски. По периметру диски загострені. Вони можуть бути суцільні і вирізні. Суцільні сферичні диски встановляють на дискових плугах, дискових лущильниках, на польових і легких садових боронах, а вирізні - на важких польових, садових, болотних боронах. На важких польових, садових, болотних боронах використовують суцільні, з вирізами або їх комбінації діаметром 610, 660, 710, 760 мм. В дискових боронах і дискових лущильниках диски збирають в батареї, які встановляють на рамі під кутом до напрямку руху агрегату ( кут атаки) в один (дискові лущильники) , або в два (дискові борони) ряди. В дискових плугах робочими органами є сферичні суцільні диски діаметром понад 700мм. Ці диски встановлені під кутом до напрямку руху агрегату (кут атаки) на стояках, які кріпляться до рами плуга

 Культиватор рослинопідживлювач УСМК-5,4В (рис. 2.14) призначений для передпосівного суцільного і міжрядного обробітку ґрунту при вирощуванні цукрових і кормових буряків з міжряддями 45 см. Культиватор складається із тринадцяти секцій робочих органів, шести туковисівних апаратів АТП-2, двох опорно-приводних коліс, механізмів привода туковисівних апаратів, бруса-рами, замка автоматичної зчіпки СА-1, транспортного пристрою, двох щілинорізів-напрямників, пристрою для начіплювання борін. Культиватор комплектують змінними прополювальними та розпушувальними лапами, підгортальниками-корпусами для першого та другого підгортання, секціями голчастих дисків, захисними дисками, комплектами роторів, шлейфів і легких зубових борін. Культиватор УСМК-5,4 (а) і схема розміщення робочих органів на секції: 1 - опорно-приводне колесо; 2- замок автозчіпки; 3- брус; 4- верхня ланка підвіски; 5- пружина; 6- регулювальний гвинт; 7- задній кронштейн; 8- гряділь; 9- тримач лапи; 10 і 11- лапи; 12- опорний коток; 13- сектор; 14- нижня ланка підвіски; 15- захисні диски; 16- голчасті диски; 17- брус гряділя. Секція робочих органів складається з переднього і заднього кронштейнів, гряділя, опорного колеса (котка), бокових брусів з лапотримачами, стабілізуючої пружини, регулювального гвинта, верхньої і нижньої ланок підвіски секції. Робочі органи кріпляться у тримачах болтами. Глибину ходу робочих органів регулюють переміщенням опорного колеса відносно гряділя, кут входження лап у ґрунт - гвинтовим механізмом верхньої ланки підвіски, стійкість ходу робочої секції - гвинтом пружини підвіски секції.


Немає коментарів:

Дописати коментар