вівторок, 2 лютого 2021 р.

Урок №28

  Тема : Будова комбайну для збирання цукрових буряків

Коренезбиральні машини КС-6Б-05 і КС-6Б-07забезпечують збирання шести рядків коренеплодів цукрових і кормових буряків з міжряддями 45 см, з яких попередньо зрізана гичка.

Машина КС-6Б-05 складається із самохідного шасі, дискових копачів 1 (рис. 11.6), опорних полозків 7, двох передніх 2 і одного заднього транспор-терів-очисників роторного типу, опорно-напрямних коліс З, поздовжнього елеватора 4, стрічкового транспортера 5 і вивантажувального елеватора 6.

Дискові копачі, опорні полозки і роторні транспортери-очисники вста­новлені на рухомій рамі, яка у передній частині спирається на опорно-копіювальні колеса, а в задній – на опорно-напрямні 3. Рухома рама ша-рнірно з’єднана у передній і задній частинах з основною рамою машини.

Роторний транспортер-очисник являє собою диск із радіально закріп­леними прутками. Передні два транспортери-очисники обертаються вліво з частотою 76 об/хв в одному напрямку, а задній очисник обертається з частотою 72 об/хв у протилежний бік.

                                             

Рис. 11.6. Функціональна схема коренезбиральноі машини КС-6Б-05:

1 – дисковий копач; 2 – роторні транспортери-очисники; 3 – опорно-напрямне колесо; 4 – поздовжній елеватор; 5 – поперечний транспортер;6 – вивантажувальний елеватор; 7 – полозок опорний

Дисково-полозоподібний копач пасивного типу. Він складається зі сфе­ричного диска 1 і полозка 7. Диск установлений під кутом 40° до напрям­ку руху агрегату. Він вільно обертається на осі.

Поздовжній елеватор складається з верхнього і нижнього транспорте­рів пруткового типу.

У передній частині самохідного шасі встановлений гідрофікований авто­мат керування для спрямування робочих органів машини по рядках.

Робочий процес. Під час руху машини вздовж рядків цукрових або кор­мових буряків пасивні дискові копачі 1 підрізують ґрунт і піднімають угору коренеплоди. Полозки 7 активізують процес, сприяють витягуван­ню коренеплодів із ґрунту, підвищують стійкість робочого процесу.

Підкопані і підняті дисками коренеплоди захоплюються двома перед­німи роторами-очисниками і подаються на задній роторний очисник. Під час переміщення по транспортерах вони очищаються від землі, залишків гички та інших домішок. Задній транспортер-очисник спрямовує корене­плоди до поздовжнього елеватора 4. Внутрішні вітки транспортерів цього елеватора захоплюють коренеплоди і переміщують їх угору, а далі вони падають на стрічковий транспортер 5 бункера-нагромаджувача, який змі­щує їх до вивантажувального елеватора 6. Останній подає коренеплоди в транспортний засіб, що рухається поруч з агрегатом.

При збиранні кормових буряків напрямний поперечний брус із леме­шами знімають з рухомої рами, і викопування коренеплодів забезпечу­ється тільки дисковими копачами.

Регулювання. Положення напрямного бруса полозків відносно ґрунту регулюють гвинтовими механізмами підвісок, відстань (30-70 мм) від осі рядка до полозка – переміщенням останнього по напрямному брусу, гли­бину ходу викопувальних дисків (20-100 мм) – гвинтовими механізмами передніх опорних коліс рухомої рами та розкосами начіпного механізму машини, положення ротаційних транспортерів-очисників відносно поверхні поля – гвинтовими механізмами рухомої рами.

Робоча швидкість – до 9 км/год. Продуктивність – 1,05-1,65 га/год.

Коренезбиральна машина КС-6В створена на базі КС-6Б. Машину ком­плектують змінними дводисковими копачами або роторно-вилчастими ви-копувальними пристроями, поздовжнім елеватором у вигляді двох транс­портерів, вивантажувальним елеватором з гідроприводом та з регульова­ним положенням його верхньої частини, гумовим пальчастим похилим транспортером у бункері та електронно-механічним автоматом керування машиною в робочому положенні.

На самохідному шасі машини встановлений двигун СМД-23 потужністю 118 кВт, міст ведучих коліс МК-23М і кабіна з органами керування.

Робоча швидкість машини – 5,4-10,8 км/год. Продуктивність – 1,1-2,3 га/год.

Коренезбиральна машина КБ-6 самохідна з бункером-накопичувачем. Вона має будову та робочий процес подібний до базової моделі КС-6Б. Машина може комплектуватися змінними викопуючими пристроями: активними дводисковими, ротаційно-вилчастими або вібраційними.

На машині встановлений бункер-накопичувач місткістю 8 м3. За­вдяки наявності бункера вона може виконувати робочий процес без необхідних транспортних засобів на полі. Машина викопує корене­плоди, з яких попередньо зрізана гичка, очищає їх від землі, рослин­них решток, і транспортером вони подаються у бункер-накопичувач. Після заповнення бункера коренеплоди перевантажують у транспорт­ні засоби переважно на краю поля або вивантажують їх у польові кагати.

На машині встановлений двигун Д-6011.70 потужністю 173 кВт.

Немає коментарів:

Дописати коментар