вівторок, 2 лютого 2021 р.

Урок №29

 Тема : Будова зерноочисних машин

Насіннєочисні машини СМ-4А і МС-4,5 самопересувні призначені для очищення і сортування насіння зернових, зернобобових, олійних, техніч­них культур і трав, а також продовольчого зерна.

Машина СМ-4А має завантажувальний транспортер 1 (рис. 8.8), повітро­очисну систему, решітний стан, трієрні циліндри 10 і 11, двопотоковий відвантажувальний елеватор 9, механізми приводу, раму, причіпний при­стрій і три опорних металевих обґумованих колеса.

Для пересування машини під час роботи на току або складі і від бурта до бурта є механізм самоходу. Максимальна робоча швидкість машини – 4,5 м/год, транспортна - 435 м/год. Привід робочих органів і механізму
самоходу здійснюється від двох електродвигунів загальною потужністю 4,6 кВт.

Повітроочисна система включає дві замкнуті аспіраційні системи, ко­жна з яких має діаметральний вентилятор. Аспіраційні системи мають відстійні камери 6 і 8 для осідання легких домішок. З камери 6 домішки відводяться шнеком 13, а з камери 8 - самопливом. Швидкість повітря­ного потоку в аспіраційних каналах регулюється заслінками. Повітро­очисна система - із замкнутим повітряним циклом (тільки близько 10% відпрацьованого повітря викидається в атмосферу).

За каналом 12 другої аспірації встановлено знімний тканинний фільтр, через який виходить частина запиленого повітря. Фільтр необхідно пері­одично прочищати.

Рис. 8.8. Фукціональна схема насіннєочисної машини СМ-4А:

а - автоматичний регулятор завантаження; 1 - завантажувальний транспортер; 2 - ківш розподільного шнека; З - розподільний шнек; 4 - заслінка; 5 - канал першої аспірації; 6 і 8 - катери осідання домішок першої і другої аспірації; 7 - вентилятори; 9 — двопотоковий вивантажувальний елеватор; 10 і 11 - кукільний і вівсюжний трієри; 12 - канал другої аспірації; 13 - шнек відведення дрібних домішок; 14 - клапан-живильник; 15 - упор відключення; 16 – кінцевий вимикач; 17 - електромагніт; 18 - механізм самопересування; І, II, III, IV — виходи фракцій зернового матеріалу

 

Решітний стан складається з решіт верхнього яруса Бг і Б2 та нижнього - В і Г. Одержані в результаті очищення і сортування фракції сходять по скатних дошках і жолобах. Решітний стан здійснює зворотно-поступаль­ний рух і зрівноважується противагами. Частота коливань - 418 об/хв, амплітуда - 15 мм. Обчищувальні щітки, що знизу щільно прилягають до решіт, також рухаються зворотно-поступально. Частота їх коливань ста­новить 29 об/хв, амплітуда - 256 мм.

Пристрій для автоматичного регулювання завантажування кожуха розпо­дільного шнека має регулювальний підпружинений клапан-живильник 14, на осі якого закріплений упор відключення 15, що діє на ролик кінцевого вимикача 16, включаючи або виключаючи механізм самопересування 18. Над холостою собачкою храпового колеса самоходу розміщений електро­магніт 17, шарнірно з'єднаний з собачкою. Якщо кожух розподільного шнека переповнюється зерном, останнє відтискує клапан 14, діє на кінце­вий вимикач і самохід виключається.

Під час роботи машина рухається вздовж зернового бурта і за­вантажувальний транспортер 1 подає зерновий матеріал у приймальний ківш 2. Шнек 3 розподіляє зерно по ширині ковша і подає його в канал 5 першої аспірації. Легкі домішки з каналу 5 виносяться висхідним пото­ком повітря у відстійну камеру 6, а зерно надходить на решето Б1? яке поділяє його на дві частини. Фракція з крупним насінням сходить на ре­шето Б2, по якому крупні домішки йдуть сходом (вихід III), а зерно проси­пається через нього на сортувальне решето Г. Зерно, що просипалось через решето Бх падає на підсівне решето В, через яке проходять дрібні домішки (вихід І). Схід з решета В надходить на решето Г і з'єднується з зерном, що пройшло через решето Б2. Через решето Г проходить дрібне зерно (вихід II). Схід з решета Г надходить у приймач другої аспірації. По каналу 12 у відстійну камеру 8 висхідним потоком повітря виносяться легкі домішки і щупле зерно. Очищене зерно надходить на першу вітку елеватора.

Із вивантажувального елеватора 9 зерно надходить у трієрний циліндр 10. Короткі домішки закидаються в лоток, з якого шнеком виводяться назовні і об'єднуються з проходом решета Г. Звільнене від коротких домішок насіння потрапляє у вівсюжний циліндр 11. У комірки циліндра 11 спрямовується якісне насіння, яке шнеком подається в головку другої вітки вивантажу­вального елеватора. Довгі домішки сходять по дну циліндра (вихід IV).

Коли очищають зерно на продовольчі потреби, трієри відключають, зерно сходить з решета Г і надходить у головку другої вітки відвантажу-вального елеватора. Решета підбирають залежно від сільськогосподарсь­кої культури.

Кукільний і вівсюжний трієри подібні за будовою, а відрізняються лише діаметром комірок: у кукільного - 5 мм, вівсюжного - 9,5 мм. Діаметр циліндрів - 600 мм, довжина - 1960 мм, частота обертання - 45 (35) об/хв.

Загальна встановлена потужність електродвигунів - 6 кВт, продуктив­ність машини при очищенні насіннєвого матеріалу - 4 т/год, продоволь­чого зерна - 6 т/год.

Регулювання. Подачу зернового матеріалу регулюють зусиллям притис­кання клапана живильного пристрою поворотом і фіксацією регулюваль­ного важеля (для дрібнонасінних культур менше, зернових - більше).

Швидкість повітряного потоку в аспіраційних каналах (2... 10 м/с) змі­нюють регулювальними заслінками першої і другої аспірацій, а також зміною частоти обертання роторів вентиляторів.

У трієрних циліндрів регулюють положення кромки жолоба махович­ком так, щоб у чистому зерні не було коротких і довгих домішок.

Машина насіннєочисна МС-4,5.Будова і робочий процес машини ана­логічні СМ-4А. На відміну від СМ-4А вона має один вентилятор з двома замкнутими аспіраційними системами, однопотокову норію і окремо вста­новлений відвантажувальний транспортер. Потужність електродвигунів - 6,3/7,4 кВт. Продуктивність машини - до 4,8 т/год.

Для повторного очищення зернового матеріалу використовують і стаціонарні насіннєочисні повітрорешітнімашини К-547А, К-218/1 "Петкус-Селектра", а також повітро-решітно-трієрні К-531/1 "Петкус-Гігант" та ін.

В машині К-531/1 зерновий матеріал із бункера надходить в канал першої аспірації, де відокремлюються важкі і легкі домішки. Верхнє ре­шето відбирає великі домішки, а нижнє - щупле зерно і дрібні домішки. Зерно з нижнього решета попадає в канал другої аспірації, а потім - у два трієрних циліндри, де відокремлюються короткі або довгі домішки. Про­дуктивність машини - до 2,5 т/год.

При повторному очищені зернового матеріалу в потокових лініях вико­ристовують стаціонарні повітро-решітні насіннєочисні машини з двома решітними станами СВУ-5А, СВУ-10, МВО-20, К-548 та ін.

Трієрні блокипризначені для очищення продовольчого зерна, насіння зернових, зернобобових, круп'яних та олійних культур від коротких і довгих домішок (куколю, вівсюга тощо) після обробки на повітро-решіт-них машинах.

Трієрні блоки використовують в зерноочисних агрегатах, зерноочисно-сушильних комплексах, насіннєочисних відділеннях та інших потокових лініях.

Основою трієрних машин є кукільний і вівсюжний трієрні циліндри, що розміщені один над одним, ярусами і блоками. Вони можуть працюва­ти за послідовною і паралельною схемами очищення зерна, що пройшло попередню обробку в повітро-решітних машинах.

У практиці використовують переважно стаціонарні трієрні блоки БТ-5, ЗАВ-10.90000А, БТ-20, К-236А, К-533А, приставка трієрна ПТ-600 та ін.

Трієрний блок ЗАВ-10.90000А складається із двох верхніх і двох ниж­ніх трієрних циліндрів діаметром 600 мм з підіймальними колесами, ло­тками (жолобами) з вивідними шнеками, шнекового транспортера домі­шок, рами, переднього і заднього приймачів фракцій зернового матеріа­лу, механізмів привода і електродвигуна потужністю 2,2 кВт.

Немає коментарів:

Дописати коментар