понеділок, 15 лютого 2021 р.

Урок№27

 Тема: Лікувально- профілактичне харчування.Фізіологія праці

розробити конспект 

Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечується лікувально – профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 ЗУ  Про ОП  .

Лікувально – профілактичне харчування видається працівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці, з метою поліпшення стану їхнього здоров’я та запобігання професійним захворюванням.

Лікувально – профілактичне харчування працівникам видається у вигляді гарячих сніданків до початку роботи. В окремих випадках за погодженням з медико – санітарним пунктом підприємства видача таких сніданків дозволяється в обідню перерву. Передбачено також видачу лікувально – профілактичного харчування працівникам на дому готовою їжею та продуктами.

Фізіологія праці – це розділ фізіології людини та гігієни праці, який вивчає вплив трудової діяльності та умов праці на фізіологічні функції людини. Досліди з фізіології праці проводяться під час роботи та поза нею і включають хронометраж трудових процесів і відпочинку, реєстрацію роботи серця та м’язів, мозку, ритму дихання, оцінки зміни працездатності під час короткочасних дозованих та довготривалих за часом різноманітних фізичних і психічних навантажень.

Сучасними проблемами фізіології праці є діагностика і прогноз працездатності, напруженості та втоми, вивчення фізіологічних механізмів навчання і адаптації до праці з метою розробки фізіологічних принципів і критерії раціональних режимів праці та відпочинку, професійної орієнтації та відбору.

Робочим і службовцям надається перерва для відпочинку та харчування протягом не більше 2-х годин, яка не входить до робочого часу.

Спеціальними нормативними актами для деяких категорій працівників встановлені додаткові перерви для відпочинку, які входять до робочого часу і відповідним чином оплачуються (на відміну від основної обідньої перерви).

До таких додаткових перерв належить:

• перерви для обігріву (працюючим у холодну пору року на відкритому повітрі чи у приміщеннях, що не обігріваються);

• перерви для працюючих у шкідливих умовах праці (на роботах, пов’язаних з вібрацією, на роботах у каналізаційній мережі);

• перерви для відпочинку на різних видах вантажно-розвантажувальних робіт.

Немає коментарів:

Дописати коментар