неділя, 7 лютого 2021 р.

Урок №27

 Тема : Перша допомога при ударах, вивихах, переломах, розтягненні зв’язок

Забій виникає при ударі тупими предметами, падінні. На місці забою швидко з’являється набряк, синець. В результаті розриву крупних судин під шкірою утворюється скупчення крові (гематоми). Забої призводять до порушення функції пошкодженого органу. Якщо забої м’яких тканин тіла викликають лише біль і помірне обмеження руху кінцівок, то забої внутрішніх органів(мозок, печінка, легені, нирки) можуть призвести до тяжких наслідків у всьому організмі і навіть до смерті. При забої перш за все необхідно забезпечити спокій пошкодженій ділянці тіла. З метою припинення подальшого крововиливу в м’які тканини на місце забою накладають тугу пов’язку, піднімають уражену ділянку тіла. Для зменшення болю та запальних явищ до місця забою прикладають холод. При наявності подряпин, їх змазують йодом (дезинфіктантом). 

Розтягнення зв'язок може виникати через рухи у невластивий для суглоба напрям і рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм. Для розтягнень характерна поява різкого місцевого болю. При цьому значно порушуються функції суглобів.При рухах в суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм, або рухах у невластивому суглобу напрямку виникають розтяги і розриви зв’язок. Розтяг характеризується появою різкого місцевого болю та значним порушенням функцій суглобів. Перша допомога при розтягненнях:  – прикладіть лід до місця травми. Це зменшить біль і набряк.  - використайте тугу пов’язку на ушкоджений суглоб. Проте пам'ятайте, що вона не повинна порушувати звичайного кровообігу і чутливості шкіри ушкодженої кінцівки.  «Е»(elevation-підняття) - тримайте травмовану кінцівку вище рівня серця, це допоможе зменшити приплив крові, що дозволить зменшити набряки. Якщо постраждалий відчуває надмірний біль або травмоване місце дуже набрякло потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою.

Вивих – зсув суглобних кінців кісток. Часто вивих супроводжується розривом суглобної капсули. Найбільш часто вивихи бувають в плечовому суглобі, в суглобах нижньої щелепи і пальців рук. Ознаками вивиху є: біль в кінцівці, різка деформація (западання) ділянки суглоба, відсутність активних і неможливість пасивних рухів в суглобі, фіксація кінцівки в неприродному положенні, що не піддається виправленню, зміна довжини кінцівки, найчастіше її укорочення. Перша допомога при вивиху повинна зменшити біль, тому прикладіть щось холодне до пошкодженого суглоба та випийте знеболювальне. Зафіксуйте пошкоджену кінцівку у тому положенні, яке вона набула вже після травмування. Якщо постраждала нижня кінцівка, потрібно знерухомити її за допомогою шин або підручних засобів. Якщо постраждала верхня - підвішати її на косинці. Ні в якому разі не вправляйте вивихнути кінцівку. Це може зробити лише людина з медичною освітою.

  Перелом буває відкритим і закритим. Для відкритого перелому характерні біль, наявність рани у місці перелому та кровотеча, неприродне положення кінцівки, хрускіт у місці перелому та уламки кістки в рані. Закритий перелом має ті ж симптоми, проте відсутня рана. На місці перелому утворюється гематома, кінцівка збільшується в об'ємі. Перша допомога постраждалим з переломом: 1. Спочатку переконайтеся, що навколо безпечно. 2. Огляньте постраждалого. Оцініть чи потерпілий знаходиться при свідомості та частоту його дихання. 3. Викличте екстрену медичну допомогу за номером 103. 4. Почніть серцево-легеневу реанімацію, якщо постраждалий не дихає. Якщо ви побачили у потерпілого ознаки відкритого перелому, надайте першу допомогу у такому порядку: 

1. Розріжте одяг над раною. Ні в якому разі!!! Не діставати елементи одягу із рани!

 2. Накладіть на рану чисту, стерильну пов’язку. 

3. Допоможіть травмованій людині прийняти положення, яке завдає найменше болю.

 4. Зафіксуйте пошкоджену кінцівку (накладіть шину чи використайте підручні засоби).

 5. Вкрийте людину термопокривалом/покривалом. До прибуття екстреної медичної допомоги наглядайте за травмованою людиною та постійно заспокоюйте постраждалого. Якщо стан постраждалого до приїзду швидкої почав погіршуватися зателефонуйте диспетчеру повторно.

Припинення кровотечі з рани, носа, вуха, легень, стравоходу тощо. Перша допомога при пораненнях. Правила накладання пов’язок, їх типи.

Навіть відносно неглибокі поранення можуть супроводжуватися кровотечею: капілярною, артеріальною, венозною.

За капілярної кровотечі кров виділяється краплями.

Якщо пошкоджена артерія — колір крові яскраво-червоний, кров б'є фонтанчиком. Артеріальна кровотеча найбільш небезпечна, допомогу потерпілому треба надавати негайно. Венозна кров має темно-червоне забарвлення.

Точки для зупинки кровотечі

Щоб швидко зупинити кровотечу, потрібно знати розташування найбільш ефективних точок натискання артерій .

Розглянемо, як зупиняється кровотеча у разі поранення:

  • лоба чи скроні — притискується скронева артерія спереду козелка вуха;
  • потилиці — притискується потилична артерія;
  • голови або шиї — притискуються сонні артерії до шийних хребців ;
  • плеча (поблизу плечового суглоба) та підпахової впадини — притискується підключична артерія до кістки у підключичній ямці;
  • передпліччя — притискується підпахова  або плечова артерія  посередині плеча з внутрішньої сторони;
  • кисті та пальців руки — притискується променева та ліктьова артерії у нижній третині передпліччя біля кисті;
  • стегна — притискується стегнова артерія у паху;
  • гомілки — притискується стегнова артерія в середині стегна  або підколінна артерія;
  • стопи та пальців ноги — притискується тильна артерія стопи або задня велика гомілкова . 

Артеріальну кровотечу зупиняють за допомогою здавлювальної пов'язки. Якщо кровотеча з великої артерії, то для її зупинки до ділянки рани притискають артерію пальцем вище місця поранення, а потім накладають здавлювальну пов'язку, джгут, закрутку.

Рис. 1. Згинання кінцівки в суглобах для зупинки кровотечі 

У разі кровотечі зі стегнової артерії джгут накладають вище місця кровотечі. Під джгут підкладають шар марлі, щоб не пошкодити шкіру і нервові закінчення. Під джгут вкладають записку із зазначенням часу його накладання . Тривалість використання джгута обмежується двома годинами.  Використовувати джгут понад дві години небезпечно — кінцівка може омертвіти.

Рис. 2. Етапи накладання джгута

Рис. 3. Зупинка кровотечі закруткою

При кровотечі з головної шийної (сонної) артерії рану по можливості стискають пальцем, після чого заповнюють марлевими тампонами.

Якщо рана знаходиться в паху або під пахвою, джгут не можна використовувати. У такому разі в рану також вкладають тампон, а потім (якщо немає вивихів і переломів) кінцівку потерпілого згинають і прив'язують до тулуба.

 Для зупинки носової кровотечі потерпілого необхідно посадити і покласти на ніс охолоджувальний компрес. Якщо не допомагає, вводять до носової порож-нини тампони зі стерильного бинта, оброблені 3 %-м розчином перекису вод-ню. Тампони можна залишати в носі 24 год.

Якщо потерпілий відкашлюється яскраво-червоною спіненою кров'ю — кровотеча в легенях. При цьому дихання зазвичай буває утруднене. Потерпілого кладуть у напівлежаче положення, під спину підкладають валик, на груди кладуть холодний компрес. При цьому йому забороняється говорити і рухатись. Постраждалого необхідно терміново госпіталізувати.

Кровотеча з травного тракту характеризується блюванням згустками темно-червоної крові. Потерпілого потрібно привести у напівлежаче положення, під спину покласти валик, але ноги згинають у колінах. 


Немає коментарів:

Дописати коментар