вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Урок № 25

 Тема уроку: Виробнича гімнастика. Додержання норм піднімання та переміщення важких речей неповнолітніми і жінками. Основні гігієнічні особливості праці в металообробних галузях.

Виробнича гімнастика як елемент наукової організації праці повинна масово і міцно увійти в режим трудового дня. Їй відводиться роль профілактичного засобу підтримки високої працездатності протягом робочого дня. Сеченовский феномен активного відпочинку - важлива умова для плідної інтелектуальної діяльності. Численні наукові дані свідчать про те, що чергування розумової праці з виконанням фізичних вправі і підвищують опірність організму емоційного стресу та попередження процесами, роботою аналізаторів, точними і швидкими діями і т.д.

Основне призначення фізичних вправ, які використовуються в процесі праці, - зниження професійного стомлення. Надаючи благотворний вплив на організм працюючого, фізичні вправи регулюють мозковий і периферичний кровообіг. М'язові рухи створюють величезне число нервових імпульсів, які збагачують мозок масою відчуттів, сприяю сталого настрою. p align="justify"> Важливо враховувати види праці, які відрізняються ступенем фізичного навантаження великим нервово-психічним напруженням (це професії педагога, лікаря, інженера, вченого і т.д.).

За ступенем фізичної активності та величиною нервово-психологічної напруги виділяють медичних працівників, праця яких пов'язана з великою відповідальністю за прийняття правильного рішення, особливо праця хірургів, що відрізняється високим нервово-емоційною напругою й тривалою статичною напругою м'язів в процесі операції.

Перераховані вище види праці висувають високі вимоги до діяльності головного мозку, зорового аналізатори, пов'язаного з напругою уваги, до тривалих статичних навантажень на м'язовий апарат.

У виробничої гімнастики потрібно включати спеціальні вправи на розгинання тулуба, нахили, обертання в плечових суглобах, повороти, обертання тулубом і інші вправи



Виробнича гімнастика на робочому місці


Виробнича фізична культура - система методично обгрунтованих фізичних вправ фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, спрямованих на підвищення і збереження стійкої професійної дієздатності. Форма і зміст цих заходів визначаються особливостями професійної праці і побуту людини. Займатися ПФК можна як у робочий, так і у вільний час. p align="justify"> У робочий час виробнича фізична культура (ПФК) реалізується через виробничу гімнастику.

Виробнича гімнастика - це комплекси спеціальних вправ, що застосовуються в режимі робочого дня, щоб підвищити загальну і професійну працездатність, а також з метою профілактики та відновлення.

Основне завдання виробничої гімнастики - підвищення професійної працездатності трудящих за рахунок виконання спеціально підібраних вправ, спрямованих на відновлення працездатності в процесі праці, зниження втоми. Однією з умов збереження високої...

ПИТАННЯ: Яким законодавчим актом визначено граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, а також у юридичних та фізичних осіб?

ВІДПОВІДЬ: Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я від 22.03.96 р. № 59.

Ці норми діють на території України і поширюються на всі підприємства, установи, організації, учбові заклади, а також на юридичних та фізичних осіб, які використовують працю підлітків від 14 до 18 років.

Зокрема, визначено, що підлітків забороняється призначати на роботи, які пов'язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей.

До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей, допускаються підлітки, які не мають медичних протипоказань, що засвідчено відповідним лікарським свідоцтвом. До тривалої роботи по підійманню та переміщенню важких речей підлітки до 15 років не допускаються.

Роботодавець повинен забезпечити обов'язкове проходження працюючими у нього підлітками попереднього та наступних періодичних медичних оглядів.

Загальна тривалість робочого часу підлітків не повинна перевищувати 24 год. на тиждень для підлітків 14-15 років та 36 год.- для підлітків 16-17 років. Обов'язковим повинен бути рівномірний розподіл тижневого робочого часу за днями п'яти- або шестиденного робочого тижня.

Робота підлітків з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу.

Вага окремого вантажу та сумарна вага вантажу, який повинні підіймати та переміщувати підлітки, не повинна перевищувати граничних норм, зазначених у таблицях 1 і 2.

Необхідно враховувати такі зауваги щодо таблиць:

1. Короткочасна робота - 1-2 підняття та переміщення вантажу; тривала - більше ніж 2 підняття та переміщення протягом 1 год. робочого часу.

2. Календарний вік визначається як число повних років, що відраховуються від дати народження.

3. У вагу вантажу включається вага тари і упаковки.

4. Докладене м'язове зусилля при утриманні або переміщенні вантажу з використанням засобів малої механізації не повинно перевищувати граничної норми ваги вантажу, його тривалість - не більше 3 хв., подальший відпочинок - не менше 2 хв.

Немає коментарів:

Дописати коментар