понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Урок №19

 Назва теми: Основи електробезпеки

Назва теми уроку: Електрика промислова, статична і атмосферна.Основні причини електротравматизму.

Промислова електрика — це електричний струм, який виробляється промисловими установками та індиві­дуальними джерелами струму для використання на вироб­ництві та в побуті. Промислова електрика виробляється елек­тричними генераторами на електростанціях та гальванічними елементами спеціальних приладів — акумуляторів.

Основними параметрами струму є напруга і сила струму.

Розглянемо деякі величини напруги та випадки їх вико­ристання:



  • 0—42 В — для індивідуального освітлення і руч­ного електроінструменту при роботі в небезпеч­них виробничих зонах;

  • 127, 220 В — для освітлення і ручного інструменту в промисловості та побуті;

  • 380 В — величина напруги, яка використовується для промислового устаткування;

  • 380 В — 6 кВ — величина напруги, шо застосо­вується для передачі електричного струму елек­тролініями на відстань та промислового устат­кування;

  • 10—750 кВ — величина напруги, що застосову­ється для передачі електричного струму електро­лініями на далеку відстань.


Статична електрика — це заряди електрики, шо накопичується на виробничому обладнанніпредметах побуту, на одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

Сила струму даного виду електрики, як правило, дуже мала, але потенціал напруги може бути досить великим, Внаслідок цього статична напруга може стати небезпечною для життя людини як на виробництві, так і в побуті, виробничих умовах накопичення зарядів статичної електрики відбувається під час:



  • наливання електризаційних рідин (етилового ефіру, бензину, етилового і метилового спирту, бензолу) в незаземлені резервуари, цистерни та інші ємкості;

  • протікання рідини по трубах, ізольованих від землі, або по гумових шлангах (зі збільшенням швидкості витікання рідини величина заряду і його потужність збільшуються);

  • очищення тканин, забруднених діелектричними рідинами, та подібних процесів;

  • перемішування речовин у змішувачах.


Фізіологічна дія статичної електрики залежить від звільненої під час розряду енергії та може відчуватися як слабкий, помірний, сильний укол або поштовх. Ці уколи й поштовхи безпечні, тому шо сила струму статичної електрики дуже мала. Але такий вплив може призвести до тяжких нещасних випадків.

Атмосферна електрика — це явище природи, пов'язане із взаємодією електричних зарядів, що утворюються внаслідок електризації грозових хмар під час руху потужних повітряних потоків. Різні частини грозової хмари несуть заряди різних знаків.

Найчастіше нижча частина хмари (повернута до землі буває заряджена негативно, а верхня — позитивно. Тому якщо дві хмари зближуються різнойменно зарядженими частинами, між ними проскакує блискавка.

Проте грозовий розряд може статися й інакше. Проходячи над землею, грозова хмара створює на її поверхні індукційні заряди.

Різниця потенціалів між хмарою і землею досягає вечезних значень, що вимірюються сотнями мільйонів вольт і в повітрі виникає сильне електричне поле. Якщо напруга цього поля стає досить великою, то утворюється блиска яка б'є в землю.

Найнебезпечнішим є прямий удар блискавки, оскільки при цьому протягом 10су каналі блискавки виникає сильне електричне поле з силою 200—500 кА.

Зустрічається також кульова блискавка, яка з'являється одночасно з лінійною недалеко від місця її удару. Вона має вигляд вогненної кулі діаметром 10—20 см, пересувається горизонтально зі швидкістю кілька метрів за секунду. Зникаючи, кульова блискавка вибухає, що спричинює руйнуваня та пожежу.

Розряд атмосферної електрики — блискавка — може завдати людині та довкіллю великої шкоди, якщо не вжити заходів щодо захисту від неї й не виконувати правила поведінки під час грози. Особливо небезпечними умовами вважають підвищену вологість повітря, наявність хімічно активного середоовища, які руйнують ізоляцію.

Основні причини електротравматизму на виробництві

10.5.1.При аналізі електротравматизму виділяють чотири основні причини електричних травм, а саме: організаційні; технічні; санітарно-гігієнічні й психофізіологічні. Основні причини електротравматизму в Україні – організаційні.

10.5.2. До організаційних причин відносять:

відсутність або неякісне проведення навчання з питань охорони праці; неефективний нагляд, відомчий і громадський контроль за дотриманням вимог безпеки при виконанні робіт в електроустановках та їх експлуатації; відсутність або несвоєчасне проведення медичного контролю стану здоров'я електроперсоналу; порушення вимог стандартів, правил, норм, інструкцій щодо експлуатації електроустановок; невиконання заходів щодо охорони праці; порушення технологічних регламентів; порушення норм і правил планово-попереджувального ремонту і технічного обслуговування електроустановок; недостатній технічний нагляд за проведенням небезпечних робіт.

+10.5.3. До технічних причин відносять: невідповідність вимогам безпеки або несправність електроустановки, електрозахисних засобів; недосконалість електротехнологічного процесу; конструктивні недоліки устаткування; недосконалість або відсутність індивідуальних захисних засобів, захисних огороджень запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування.

10.5.4.Санітарно-гігієнічні причини: підвищений вміст шкідливих речовин; недостатнє або нераціональне освітлення; підвищені рівні шуму. вібрації, інфра- та ультразвуку; незадовільні мікрокліматичні умови; наявність різноманітних випромінювань вище допустимих рівнів тощо.

10.5.5. Психофізіологічні причини: помилкові дії працівників внаслідок втоми, хворобливого стану, необережність; невідповідність психофізіологічних чи антропометричних даних працівника виконуваній роботі.

Немає коментарів:

Дописати коментар