неділя, 4 квітня 2021 р.

Урок №37

 Тема уроку:  Порядок приготування робочих рідин 

Яких правил слід дотримуватися? Використати їх потрібно завчасно, а не коли «припекло».

Змішування аніонних і катіонних ПАР може спровокувати згортання емульсії і суспензії. Така ж реакція може статися при додаванні невідповідного прилипачів або мікродобрива в хелатній формі.

Спільне застосування контактних і системних гербіцидів не рекомендується, оскільки рослинна тканина під дією контактного препарату швидко омертвіє і потім це омертвіння перешкоджає надходженню системного гербіциду. До того ж ефективність останнього в суміші менше, ніж в чистому вигляді.

Тому спочатку застосовують системні гербіциди, а потім контактні.

  1. Водорозчинні пакети — це пакети з пестицидами, які розчиняються разом з вмістом в баку обприскувача. Якщо одним з компонентів бакової суміші є водорозчинні пакети з ЗЗР, то приготування бакової суміші починають з них.
  2. Сухі препаративні форми: водорозчинні гранули (ВДГ), порошки що змочуються (СП). Водорозчинні гранули розчиняють першими, оскільки вони містять зв'язувальні водорозчинні речовини, які з'єднують порошкоподібні частинки в гранулах. На цій стадії небажана наявність масла в баку обприскувача, оскільки масло буде обволікати гранули і перешкоджати розчиненню в'яжучих речовин. Може статися розшарування розчину в баку обприскувача.
  3. Препаративні форми на водній основі (водно-суспензійні концентрати) — являють собою концентровані суспензії частинок діючої речовини.
  4. Препаративні форми на масляній основі (масляні концентрати емульсії (МСЕ), рослинні олії). Олії за своїми властивостями утворює з частинками діючої речовини нерозчинні компоненти. Тому, якщо сухі речовини не повністю розчинилися, додавання речовин з оліями може привести до розшарування рідин і утворення густого осаду в баку обприскувача. Якщо олієвмісні компоненти будуть додані в бак, в якому вже розчинені добрива, відбудеться «згортання» розчину.
  5. Поверхнево-активні речовини (ПАР). Після розчинення олієвмісних препаратів додавання в бакову суміш ПАР дозволяє зберегти властивості робочого розчину. Після додавання ПАР в баковій суміші можна розчиняти препарати, в яких містяться водорозчинні діючі речовини і водорозчинні рідини. ПАР обволікає масло, не дає йому зв'язатися з іншими компонентами бакової суміші, зберігаючи діючі речовини в стані суспензії і оберігаючи від утворення пластівцеподібного осаду.
  6. Водорозчинні препарати і рідини (водний розчин (ВР), водний концентрат (ВК), водорозчинний концентрат (ВРК)) — ці препарати додаються в бакову суміш в останню чергу, тому що вони мають дуже хорошу розчинність.
  7. Рідкі добрива, мікроелементи для позакореневого підживлення та регулятори росту.Необхідно пам'ятати, що не всі добрива і мікроелементи змішуються із засобами захисту рослин. Наприклад, не можна змішувати масляні препарати з добривами, що містять бор (В), кальцієві добрива з добривами, що містять багато фосфору (Р) і сірки (S). Препарати, що містять кальцій (Са) не можна змішувати з такими мікроелементами, як залізо (Fe), цинк (Zn), магній (Mg) і марганець (Mn).

    Змішувати два або більше складних рідких добрив не має сенсу — кожне з них окремо вже збалансовані за складом.

    Застосування регуляторів росту (різні гібереліни, епін, ауксини, похідні сечовини) вимагає великої обережності.

    Не можна змішувати декілька регуляторів росту, оскільки результат застосування такої бакової суміші непередбачуваний: можна не тільки не отримати очікуваного ефекту, але зіткнутися з прямо протилежним результатом.

    Пам'ятайте! При приготуванні бакових сумішей, змішуванні різних препаратів, добрив — кожен випадок унікальний! Реакція в баковій суміші кожен раз може бути різною і непередбачуваною! Вода з водоймищ, яка постійно використовується для приготування робочої рідини, після дощу або зниження температури може негативно вплинути на якість бакової суміші.




Немає коментарів:

Дописати коментар