четвер, 8 квітня 2021 р.

Урок №11

 Тема : Виконання транспортних робіт

Тема уроку: Типи причепів. Загальна будова причепів і напівпричепів.

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРИЧІПНОГО СКЛАДУ, ПРИЧЕПИ ТА НАПІВПРИЧЕПИ

Класифікація причіпного складу. Причіпний склад класифікується в залежності від способу передачі вертикального навантаження на опорну поверхню. Причепом називається не самохідний транспортний засіб, в якому вся вертикальна навантаження (від власної маси і вантажу) передається на опорну поверхню через колеса. Причепи можуть бути одно-, дво- і багатовісним.

У напівпричепів вертикальне навантаження передається на опорну поверхню частково через власні колеса, а частково через сідельно-зчіпний пристрій і колеса автомобіля-тягача. Напівпричіп також може мати кілька осей;

Крім причепів і напівпричепів, розрізняють також розпуски. У розпуску вертикальне навантаження від власної маси передається на опорну поверхню через свої колеса, а вертикальна навантаження від вантажу - через свої колеса і колеса тягача. Розпуски мають замість кузова повертається на шворні опорний Брус - коник з відкидними стійками.

Двовісні причепи з кузовом у вигляді платформи широко використовуються для перевезення різних тарних і сипучих вантажів, з кузовом типу фургон - для перевезення промислових і продовольчих товарів. Багатовісної низькорамні причепи служать для транспортування важких неподільних вантажів (різне промислове обладнання, будівельні конструкції і т.п.).

Пристрій причепів і напівпричепів. Кожен причіп складається з поворотного і зчіпного пристроїв, ходової частини і кузова. Більшість високорамних причепів виконано з передньої поворотною віссю, підвішеною до короткої рамі. З основною рамою самого причепа ця коротка рама з'єднується поворотним пристроєм центрально-шкворневого або бесшкворневая типу.

У більшості сучасних причепів застосовується поворотний пристрій бесшкворневая типу. Такий пристрій має опорний кульковий підшипник великого діаметра, зовнішня обойма якого закріплена на короткій рамі поворотною осі, а внутрішня обойма - під основною рамою самого причепа. Таким чином, всі зусилля між поворотною віссю і самим причепом передаються через кульки.

Ходова частина причепа складається з коліс, підвіски і рами. Рама має зазвичай вигнуту форму з піднятою передньою частиною над поворотною передньою віссю. В якості пружних елементів підвіски використовуються напівеліптичні ресори.

Максимальна вантажопідйомність причепів визначається кількістю їх осей, для одновісних причепів вона не перевищує 2 т, двухосних- 8 т. Для перевезення великих неподільних вантажів використовують многоосниє причепи, вантажопідйомність яких досягає 50 т..

Часто застосовуються низькорамні двовісні причепи обладнають передніми керованими колесами (аналогічно автомобільним), що приводяться від дишла, які заміняють поворотну візок. Така конструкція дозволяє знизити центр ваги і вантажну висоту причепа.

Двовісні і многоосниє причепи (із загальною масою більше 075 т) повинні мати колісні гальмівні пристрої з гідравлічним, пневматичним або комбінованим приводом. Гальма причепа повинні спрацьовувати одночасно з гальмами автомобіля тягача або самостійно автоматично в разі відриву причепа.

Ця вимога не відноситься до одноосьовим причепів загальною масою до 15 т. Такі причепи повинні мати страхує з'єднання у вигляді троса або ланцюга. Крім того, у них повинен бути пристрій типу гірського упору або стопора, здатного утримати причіп від мимовільного переміщення в відчепленому стані при наявності ухилу до 16%.

Шасі напівпричепа включає в себе раму, підвіску і осі, здвоєні колеса, гальмівні механізми з їх приводом, стоянкові опори і зчіпний пристрій.

Рама напівпричепа є плоскою ферму з досить міцними лонжеронами, яким надають іноді двутавровую форму.

У передній частині рами до лонжеронів приварений сталевий лист, в якому виконано гніздо для шворня зчіпного пристрою. Шкворень будь-якого напівпричепа повинен мати діаметр 508 мм, що обумовлено спеціальними міжнародними вимогами. У нижній частині шворня є буртик, що перешкоджає його вертикальним переміщенням.

Напівпричепи великої вантажопідйомності випускаються двухоснимі, в цьому випадку у них застосовується балансирная підвіска, аналогічна встановлюваної на тривісних автомобілях. Колеса, маточини і шини напівпричепа і автомобіпя-тягача повністю уніфіковані. Для підтримки причепа в горизонтальному положенні, коли він розчіплюючи з тягачем, на його рамі змонтовано висувне опорний пристрій. Воно складається з двох опор телескопічного типу з роликом, влаштованих за зразком гвинтового домкрата. При опусканні і підйомі опор гвинти приводяться в дію за допомогою шестеренчатого редуктора від ручної рукоятки.

Деякі спеціалізовані напівпричепи мають безрамну конструкцію, при цьому роль рами виконує сам кузов, наприклад несучі цистерни або фургони.

Напівпричіп може використовуватися в якості причепа, в цьому випадку його передня частина встановлюється на підкатний візок, що має сідельно-зчіпний пристрій.

Причепи та напівпричепи допжни бути обладнані всіма необхідними правіпамі дорожнього руху світловими приладами (габаритні ліхтарі, стоп-сигнал, ліхтар освітлення номерного знака, покажчики поворотів). Якщо габарити напівпричепа виходять за габарити тягача, тоді він повинен мати спереду додатково два габаритні ліхтарі.

Автопоїзда, що складаються з автомобілів-тягачів з причепами або напівпричепами, призначені для експлуатації в умовах бездоріжжя, вимагають застосування засобів підвищення прохідності. Найбільш ефективним засобом підвищення прохідності автопоїздів є застосування причепів або напівпричепів з активними, т. Е. Провідними осями.

Існує кілька видів приводу активних осей напівпричепів, серед яких слід відзначити механічну, електричну і гідравлічну передачі. Механічна передача, що застосовується на автопоїздах з напівпричепами невеликої вантажопідйомності, складається з конічних шестерних редукторів, встановлених один над іншим відповідно на тягачі та напівпричепі, з'єднаних між собою вертикальним карданним валом. Ось такого валу поєднують з осями гойдання опорно-зчіпного пристрою, що дозволяє зберегти автопоїзду необхідну гнучкість.

Для важких автопоїздів з нескопькімі причепами великої вантажопідйомності використовують електричну передачу. У цьому випадку на тягачі є силова установка, яка веде в дію генератор електричного струму. На активних осях встановлюють мотор-колеса, т. Е. Колеса з індивідуальним електричним приводом. Електродвигуни цих мотор-коліс харчуються струмом від генератора, встановленого на тягачі.

Існує також гідрооб'ємна передача тягового зусилля на ведучі колеса причепів ипи напівпричепів. Така передача складається з поршневого насоса, що приводиться в дію двигуном автомобіля-тягача, трубопроводів високого тиску і гідравлічного роторного двигуна, з'єднаного через редуктор з провідною віссю причепа або попу-причепа. Масло, що циркулює під тиском, створюваним насосом, приводить в обертання ротор гідравлічного двигуна і знову повертається в насос.

Гідрсоб'емний привід відрізняється плавної передачею крутного моменту і можливістю змінювати його величину без ступінчастої коробки передач. Однак його конструкція складна, вартість висока, а ремонт в умовах автогосподарств скрутний.

Немає коментарів:

Дописати коментар