середа, 20 січня 2021 р.

Урок №22

 Тема уроку: Машини для збирання картоплі

розробити конспект.  Дивитись за посиланням http://vnovosilka.licey.org.ua/news/17-43-58-06-04-2020/#:~:text=%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96%20%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%96,%2C%20%D0%9A%D0%A1%D0%9A%2D4%2D1.

Для реалізації однофазного способу збирання, як правило, використовують самохідні картоплезбиральні комбайни КПК-3, КПК-2, КСК-4-1, напівпричіпні дворядкові комбайни ККУ-2А, Е-686, ККЗ-2 (концерн «Борекс», Украї­на), трирядкові копачі-навантажувачі Е-684 та картоплесортувальні пункти КСП-15Б, КСП-25, К-754Ф. Напівпричіпні машини агрегатуються з тракторами класу тяги 1,4.

Двофазний спосіб збирання застосовують за високої вологості ґрунту, коли однофазне збирання неефективне. Він може бути роздільним або комбінова­ним.

Цей спосіб має дві фази (стадії) збирання картоплі.

Перша стадія реалізується комплексами машин з використанням копачів-валкоутворювачів (комплекс машин МТЗ-80 + УКВ-2).

У разі роздільного збирання картоплі, яке застосовують на ґрунтах з підви­щеною вологістю, на першій стадії виконують такі технологічні операції:

  • викопування бульб, попереднє часткове їх очищення від домішок;
  • формування валка викопаних бульб з двох, чотирьох або шести рядків.

Валок формується так: викопуючи перші два рядки, копач укладає валок ззаду на вирівняну спеціальним пристроєм поверхню, а бадилля відкидає вбік на зібране поле. Під час другого (або другого і третього) проходження аг­регату викопані бульби двох крайніх суміжних рядків укладають на вже утворений валок, а бадилля залишають за копачем.

Під час формування валків із чотирьох рядків за високого врожаю копач УКВ-2 рухається загінним способом, укладаючи бульби слідом за собою у ва­лок, а бадилля вбік. За наступного проходження агрегату бульби попереч­ним конвеєром подають у раніше утворений валок, а бадилля скидають слі­дом за копачем, тобто у валок бадилля, утворений за першого проходження агрегату.

На полях з невисоким урожаєм вигідніше утворювати валки з шести ряд­ків. У такому разі копач УКВ-2 рухається човниковим способом.

За першого проходження, яке здійснюють, відступивши від краю поля на два рядки, бульби укладають слідом за копачем, а бадилля — з лівого боку, в міжряддя двох сусідніх незібраних рядків. На краю поля роблять поворот лі­воруч і за зворотного руху збирають два рядки з укладеним у міжряддя ба­диллям. При цьому бульби укладають у раніше утворений валок, а бадил­ля — слідом за копачем. За третім проходженням збирають два рядки право­руч від валка. При цьому бадилля скидають слідом за копачем, а бульби по­перечним конвеєром спрямовують у валок, утворений за попередніх двох проходжень.

Другу стадія роздільного збирання картоплі реалізують комплексом машин МТЗ-80 + ККУ-2А:

  • підбирання утвореного валка бульб;
  • очищення бульб від домішок;
  • вивантаження бульб у кузов транспортного засобу, що рухається поряд із картоплезбиральною машиною, і їх відвезення до картоплесортувальних пунктів;
  • остаточне очищення бульб від домішок з одночасним їх сортуванням на картоплесортувальних пунктах.

За двофазного способу збирання картоплі скошувати бадилля не рекомен­дується, оскільки у валок потрапляє багато післяжнивних решток, відокрем­лення яких пов’язане з великими труднощами.

За комбінованого збирання картоплі, яке застосовують на легких ґрунтах з якісною сепарацією, на першій стадії виконують такі технологічні операції:

  • викопування бульб, попереднє часткове їх очищення від домішок;
  • формування валка викопаних бульб укладанням викопаних бульб у міжряддя невикопаних рядків.

Комбіноване збирання картоплі відрізняється від роздільного тим, що на першій стадії копачем-валкоутворювачем викопують бульби з двох рядків за врожайності 200…300 ц/га або з чотирьох (за меншої урожайності) су­міжних рядків і укладають їх у міжряддя двох незібраних рядків, а бадилля скидають за копачем.

Другу стадію комбінованого збирання картоплі реалізують комплексом машин МТЗ-80 + ККУ-2А:

  • викопування бульб з двох залишених рядків з одночасним підбиранням утвореного валка;
  • очищення бульб від домішок;
  • вивантаження бульб у кузов транспортного засобу, що рухається поряд з картоплезбиральною машиною, і їх відвезення до картоплесортувальних пунктів;
  • остаточне очищення бульб від домішок з одночасним їх сортуванням на картоплесортувальних пунктах.

Немає коментарів:

Дописати коментар