четвер, 28 січня 2021 р.

Урок №1

 Тема: Виконання основного та поверхневого обробітку грунту

Тема уроку: Будова, принцип дії, експлуатаційня сільськогосподарських машин.

розробити конспект 

Обробіток грунту – одна з найважливіших ланок в системі вирощування сільськогосподарських культур. Для його виконання існує досить велика кількість машин і знарядь різної спрямованості.

Плуг начіпний чотирикорпусний ПЛН-4-35 призначений для основного обробітку грунту з питомим опором до 88,3 кПа (0,9 кгс/см?) під різні культури. За своєю конструкцією плуг ПЛН-4-35 аналогічний конструкції плуга ПЛН-5-35. Плуг начіпний чотирикорпусний ПН-4-40 призначений для глибокої оранки грунтів під цукрові буряки, зернові і технічні культури, агрегатують з таркторами Т-150 і Т-150К. Його поставляють з корпусами, що мають швидкісну робочу поверхню. Напівначіпний дев’ятикорпусний плуг ПТК-9-35: а – загальний вигляд; б – навіска плуга; 1 – навіска; 2 – опорні металеві колеса; 3 – корпус; 4 – рама; 5 – пневматичні колеса; 6 – сигнальний щиток; 7 – гідроциліндри ЦС110 підняття плуга; 8 – вісь навіски; 9 – шарнір навіски; 10 – гідроциліндр ЦС-75 рами.

Напівначіпні плуги SFS та SFT. Також пропонуються фірмою Massey Ferguson для основного обробітку грунту. Кількість корпусів5 – 8. Плуг комплектується різними корпусами: АХ (глибина обробітку 10 – 30 см), FC (добре працює в посушливих умовах), АН (глибина обробітку 25 – 35 см), ST (для роботи на грунтах, що налипають на робочі органи)

Борона дискова причіпна БД – 10  складається з чотирьох секцій 1, 2, 8 і 9, в кожній з яких є по три батареї дисків діаметром 450 мм. Кут атаки дисків регулюють від 12? до 21? через кожні 3?, переставляючи секції відносно рами. Для цього зменшують або збільшують передні тяги 6 і фіксують секції в потрібному положенні з’єднувачами 5. Борона має гідравлічну систему, що складається з чотирьох гідроциліндрів Ц – 55 і одного гідроциліндра Ц – 100, труб і рукавів високого тиску. Гідросистема призначена для переведення борони в транспортне або робоче положення. Ширина захвату борони 10 м. Борону агрегатують з трактором К – 700, К – 701, Т – 150, Т – 150 К. Маса борони 3700 кг, виробність близько 8,5 га/год.

Вказаний захід обробітку призначений для вирівнювання поверхні, кришіння поверхневого шару, боротьби з бур’яном. Найпоширенішими боронами, що використовуються в господарствах країні, є наступні. Борона широкозахватна ЗПГ-24 призначена для вирівнювання поверхні грунту грунту, до- та післясходового боронування посівів. Регульований кут атаки зубів дає можливість змінювати глибину розпушування від 2 до 9 см. Виробність борони складає 23,3 – 27,9 га/год, агрегатується з тракторами класу 30 – 50 кН. Борона зубова важка швидкісна БЗТС – 1,0 (рис. ) має ножевидні зуби. Робоча швидкість близько 12 км/год. За допомогою причепа БЗС – 040 утворюють знаряддя з трьох ланок борін. Маса борони 43,2 кг. Вона може застосовуватися як самостійно, так і в агрегаті з культиваторами й плугами.Борона пружинна БП-12 призначена для розпушування грунту на глибину 6 – 8 см, знищення бур’янів, на полях з нерівним рельєфом та засмічених камінням. Борона має 12 пружинних зубів. Її ширина захвату 1,05 м, робоча швидкість 6 км/год, виробність 0,4 га/год. На основі борони БП – 12 випускається борона БП – 8, яка має таке саме призначення. Її ширина захвату 3,0; 3,6; 6 і 8,4м (залежно від трактора, з яким її агрегатують), робочі швидкості 7 – 15 км/год.

Експлуатаційний регламент задає сукупність правил повного використання потенційних можливостей техніки в конкретних природновиробничих умовах і забезпечення її працездатності.

Експлуатаційний регламент включає: 1. обґрунтування складу машинних агрегатів за умов раціонального використання тягово-швидкісних можливостей енергетичного засобу і відповідності параметрів агрегату до характеристики поля; 2. забезпечення умов ефективного використання агрегатів за призначенням і оцінка показників їх роботи (продуктивність, експлуатаційні витрати, екологічність); 3. побудову раціональних механізованих процесів у відповідності з конкретними природно-виробничими умовами (вибір раціональної технологічної схеми, забезпечення своєчасності, потоковості, ритмічності, узгодженості параметрів і взаємодії машин, мінімальної ресурсомісткості)



Немає коментарів:

Дописати коментар