середа, 20 січня 2021 р.

Урок №21

 Тема уроку :Машини для збирання картоплі

Розробити конспект. Дивитись за посиланням http://vnovosilka.licey.org.ua/news/17-43-58-06-04-2020/#:~:text=%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D1%96%20%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%96,%2C%20%D0%9A%D0%A1%D0%9A%2D4%2D1.

Технологія збирання картоплі передбачає механізовану підготовку поля, хімічну обробку або скошування з відвезенням до місць переробки бадилля; комбайнове збирання і транспортування картоплі до місця обробки, післязбиральну обробку і перевезення до місць зберігання, закладання на збері­гання, а також транспортування на заготівельні пункти.

Збирання картоплі є енергоємним процесом, під час якого машини підко­пують рядки картоплі в середньому на глибину до 20 см, подрібнюють і відсі­вають ґрунт, відокремлюють бадилля та бульби. Під час збирання картоплі послідовно виконують такі технологічні операції: збирання бадилля, підкопу­вання картоплі, відокремлення бульб від столонів, очищення і сортування бульб. Бадилля збирають косарками-подрібнювачами КИР-1,5, КИР-1,5Б, які агрегатують з тракторами класу тяги 1,4. Кращих результатів отримують завдяки механічному скошуванню в поєднанні з десиктацією, тобто хімічною обробкою бадилля. Для цього використовують хлорат магнію (25…30 кг/га). За сухої погоди бадилля спочатку обробляють десиктантом, а після засихання його скошують косаркою КИР-1,5Б.

Спосіб збирання картоплі вибирають залежно від наявності техніки та ґрунтово-кліматичних умов. Якість збирання картоплі та продуктивність аг­регату щонайбільше залежать від способу збирання.

Картоплю збирають одно- та двофазним способами.

Однофазний спосіб збирання застосовують в умовах задовільного відсіван­ня ґрунту на робочих органах комбайна. При цьому за одне проходження збирального агрегату, враховуючи те, що бадилля вже скошене, виконують усі технологічні операції:

  • підкопування бульб (глибина підкопування більша на 2…3 см, ніж гли­бина залягання бульб);
  • відокремлення бульб від столонів;
  • очищення бульб від ґрунтових і рослинних домішок;
  • вивантаження бульб у технологічний транспорт і їх відвезення до картоплесортувальних пунктів;
  • остаточне очищення бульб від домішок з одночасним їх сортуванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар