вівторок, 12 квітня 2022 р.

В,н 53

 Тема: програми СРСГМУ – 3.2.3 Виконання технічного обслуговування, ремонт, налагоджування  та регулювання простих машин тваринницьких ферм і комплексів

Тема: Розбирання доїльних апаратів, розбирання транспортерів для видалення гною.



У процесі експлуатації доїльних установок передбачається здійснювати ЩТО, а також періодичні технічні обслуговування: ТО-1 (щомісяця) та ТО-2 (раз або два рази на рік).
При щозмінному технічному обслуговуванні перевіряють наявність масла в маслянках вакуумних насосів, очищають бруд з їх поверхонь, після вмикання вакуум-насоса контролюють величину вакуумметричного тиску. Потім перевіряють наявність і частоту пульсацій доїльного апарата (при необхідності регулюють), цілісність дійкової гуми та молочних шлангів. Після кожного доїння прополіскують і миють доїльні апарати, молочні шланги і фільтри спочатку теплою (30 °С) водою, а потім мийним розчином (55-60 °С) і закінчують миття гарячою водою. Один раз на день, а взимку один раз на п'ять днів провадять дезинфекцію доїльної апаратури 0,1% розчином гіпохлориту натрію або калію.
У доїльних установках із молокопроводом (при доїнні в стійлах та спеціальних залах) перед доїнням промивають й прополіскують, а після доїння промивають і дезинфікують молокопровід та систему первинної обробки молока; перевіряють і регулюють величину вакуумметричного тиску в вакуум-молочній системі, крім того, регулюють натяг ланцюга конвеєра кормороздавача, стан проводки та надійність заземлення. Один раз на тиждень розбирають і промивають дозатори молока та з'єднувальні частини з молокозбірником.
При ТО-1, крім наведених операцій, розбирають доїльні апарати, промивають у мийному розчині всі деталі й шланги, оглядають їхні частини, замінюють мембрани пульсаторів і колекторів, дійкову гуму та молочні трубки новими (при необхідності). Гумові деталі доїльних апаратів, що відпрацювали місяць, вимочують у гарячому 5 % мийному розчині, знежирюють у 1,5 % розчині каустичної соди та ополіскують водою; перевіряють при встановленні довжину й жорсткість дійкової гуми, підрізають і групують її за жорсткістю; складають, регулюють на стенді та дезинфікують доїльні апарати протягом 5 хв. Потім очищають вакуумну установку від пилу і бруду, промивають дизельним паливом її маслянки і глушник (без розбирання), заливають у маслянку чисте масло і промивають бензином мастильні ґноти; перевіряють надійність кріплення різьбових з'єднань і натяг клиновидних пасів.


Ремонт доїльних апаратів. Основними дефектами доїльних апа ратів є втрата початкових властивостей соскової гуми доїльних стака нів, тріщини і пробоїни доїльного відра і деформація бокової та тор цевої поверхонь горловини відра. Соскову гуму у випадку втрати пружності піддають відпочин ку протягом місяця. За зусилля 60 Н довжина гуми має становити  155±2 мм. Якщо вона більша, то гуму обрізають. Для одного доїль ного  апарата  гуму  підбирають  однакової  жорсткості.  Тріщини  і  пробоїни доїльного відра і на стакані заварюють газовим зварюван ням, застосовуючи алюмінієвий присадний дріт і безлітієвий флюс, або  напівавтоматичним  зварюванням  у  середовищі  аргону.  Пору шення  геометричної  форми  поверхонь  горловини  відра  усувають  правленням з подальшим зачищенням поверхні наждачною шкур кою.  Складений  доїльний  апарат  перевіряють  у  роботі  під  вакуу мом, після чого дезінфікують.
 Характерні дефекти і способи ремонту доїльних апаратів

Назва дефектів
Способи ремонту
Тріщини, надриви і твердіння дійковсї гуми
Заміна
Втрата пружності дійкової гуми
 протягом місяця з наступною підгонкою по довжині (при зусиллі 60Н довжина 155 ± 2 мм)
Тріщини і пробоїни
доїльного відра
Аргонно-дугове зварювання; газове зварювання дротом АК під флюсом
Деформація горловини доїльного відра
Рихтування

Немає коментарів:

Дописати коментар