пʼятниця, 26 березня 2021 р.

Урок №9

 Тема уроку : Будова, класифікація, принципи роботи с-г машин для заготівлі, приготування, роздавання  кормів та силосу

Дивитись за посиланням https://studfile.net/preview/1863006/page:25/

 Класифікація і характеристика машин для заготівлі кормів

Машини для заготівлі кормів можна поділити на дві основні групидля заготівлі трав на сіно і сінаж та для заготівлі силосу і свіжої подрібненої зеленої маси.

Класифікують їх за такими ознаками:

за способом агрегатування — причіпніначіпнінапівначіпні та самохідніза типом різального чи подрібнювального апарата — сегментно-

пальцьовідисковіротаційні та барабанні;

yза кількістю різальних апаратів — одно-, дво-, трита багатобрусні;

yза формуванням зрізаної маси — покісні та порційні.

Залежно від технології заготівлі кормів використовують певний комплекс кормозбиральних машинПід час заготівлі трав на сіно застосовують косаркиворушилкиграбліпідбирачі-копнувачі, прес-підбирачі, волокушікопицевозистогокладкистогоутворювачіпакопідбирачістаціонарні пресивентильовані сіносховища.

Комплекс машин для збирання трав на сінаж складається з косарокплющилокпідбирачів-подрібнювачів-навантажувачів, транспортних візків і пневматичних транспортерів.

Для подрібнення зеленої масияка використовується для згодовування тваринам без зберігання та заготівлі силосу на зимовий періодзастосовують косарки-подрібнювачі, підбирачі-подрібнювачі, косарки-плющилки, силосозбиральні та кормозбиральні комбайни і комплекси.

 Косарки, косарки-плющилки і косарки-подрібнювачі

Косарки призначені для скошування природних або сіяних травЦю технологічну операцію виконують різальні апаратиВони приводяться в дію від вала відбору потужності трактораможуть мати індивідуальний гідроабо електропривід та приводитися від власних ходових колісЗалежно від технологічного процесу косарки можна обладнувати додатковим плющильним або подрібнювальним апаратом.

Різальний апарат (рис. 5.1) — основний робочий орган косаркиякий складається з пальцьового бруса і ножа 12що здійснює зворотнопоступальний рухПальцьовий брус кріпиться до внутрішнього і зовнішнього 13 подільниківякі спираються на сталеві полозки 14за допомогою яких регулюється задана висота зрізуДо бруса за допомогою болтів кріпляться пальці з протирізальними пластинами 8Рухомий ніж 12 має головку 11 для приєднання до привідного шатуна та наклепані по всій довжині ножа сегменти 7.

Передньою частиною сегменти спираються на протирізальні пластини 8а ззаду сегменти і спинка упираються у пластини тертя 3Для того щоб сегменти ножа прилягали до протирізальних пластиндо пальцьового бруса прикріплені лапки 4які унеможливлюють піднімання ножа вгору.

Ніжрухаючись у пазу пальціввідхиляє лезами сегментів стеблащо потрапили між пальціпритискує їх до лез протирізальних пластин і зрізуєПольова дошка 15 відводить скошену траву влівозвільняючи місце для проходження машин при новому заїздіПодільник 10 під час руху косарки спрямовує стебла до різального апарата.

Немає коментарів:

Дописати коментар