пʼятниця, 26 березня 2021 р.

Урок №55

 Тема :Виконання заготівлі та роздавання кормів. 

Тема уроку: Обрахування роботи і витрати, шляхи зниження собівартості виконаних робіт.

Зниження собівартості продукції - одне з основних джерел накопичень, забезпечення розширеного виробництва на основі прискорення науковотехнічного прогресу у всіх галузях сільськогосподарського виробництва. Чим дешевше виробництво сільськогосподарської продукції, тим більшими можливостями буде мати у своєму розпорядженні суспільство для зниження роздрібних цін на продовольчі товари, тим повніше задовольнятимуться потреби людей, тим конкурентоздатною буде продукція. Для більшості сільськогосподарських підприємств молочне скотарство є галуззю, яка визначає їх економічне і фінансове становище, оскільки виробництвом молока займаються практично всі сільськогосподарські підприємства, за винятком вузькоспеціалізованих. За роки реформування сільського господарства молочному скотарству було завдано величезної шкоди. Скоротилося поголівʼя корів, знизилася їх продуктивність, погіршилася матеріально-технічна база галузі, що призвело до скорочення валового виробництва молока. Причин такого становища багато, але основна з них - високі витрати виробництва молока в звʼязку з невикористанням наявних резервів для їх зниження . З огляду на те, що розвиток галузі останнім часом мав регресивний характер і багато факторів зниження собівартості виробництва залишалися без належної уваги, слід визнати актуальність розробки системи заходів, спрямованих на зменшення собівартості виробництва молока. Зниження собівартості молока з одночасним збільшенням обсягів його виробництва дозволить сільськогосподарським підприємствам в сформованих економічних умовах не тільки зберегти накопичений виробничий потенціал, а й примножити його.

Виявлення і реалізація резервів зниження собівартості виробництва молока в сучасних умовах стають обʼєктивною необхідністю, оскільки від цього залежить рівень забезпечення населення молочними продуктами. Розробка найбільш важливих напрямків зниження витрат в молочному скотарстві набуває велике практичне і теоретичне значення. Для встановлення напрямків зниження собівартості в молочному скотарстві та вибору основних факторів, що впливають на головну мету тваринництва нами було проведено попередній аналіз чинників., серед яких слід виділити зовнішні і внутрішні. До зовнішніх факторів належать: • економічне середовище, в якому функціонує підприємство (фінансова та інвестиційна політика держави, податкова система, митна політика, світовий ринок, ринковий попит і ціни на продукцію, правова форма господарювання, наявність переробних підприємств, наявність конкурентів); • науково-технічне середовище (поява нових науково-технічних відкриттів і нових технологій); • політична обстановка (міжнародне становище країни, аграрна політика країни); • юридичне середовище (зміни в законодавстві країни, рішення обласних, районних і місцевих органів влади); • природно-кліматичні умови (клімат, грунти, природні ресурси); • географічні особливості (віддаленість від міст, наявність і розвиненість транспортної мережі).

Немає коментарів:

Дописати коментар