понеділок, 14 березня 2022 р.

В/н 39

 Тема: Виготовлення деталів, монтування складальних одиниць за технологічними картами або іншою документацією; розбирання двигуна і підготовка його до ремонту.

розробити конспект , переглянути відио 

Види технологічних документів

До технологічних документів відносять графічні і текстові документи, які окремо або в сукупності визначають технологічний процес виготовлення або ремонту виробу (включаючи контроль і переміщення), комплектацію деталей, складальних одиниць, матеріалів, оснащення, технологічних документів і маршрут проходження виробу, що виготовляється або ремонтованого, по службах підприємства (ГОСТ 3.1102-81, СТСЭВ 1799-79).

Склад вживаних видів документів проводить підприємство (організація) залежно від:

- типу виробництва за ГОСТ 14.004-83,

- видів що розробляються і вживаних технологічних процесів,

- складу вживаних процесів формоутворення,

- обробки заготовок, складання і ремонту виробів.

Склад документів на підприємстві (організації) може включати документи загального призначення і документи спеціального призначення. До документів загального призначення відносяться карта ескізів (КЗ), технологічна інструкція (Т.І).

До документів спеціального призначення відносяться: маршрутна карта (МК), карта технологічного процесу (КТП), карта наладки (КН), операційна карта (0К), комплексна карта (КК), відомість матеріалів (ВМ),  відомість оснастки (ВО) і т.д.

По ступеню деталізації розробки технологічного процесу можливе маршрутне, маршрутно-операційне або операційне виконання технологічного процесу. Розробляти маршрутні і маршрутно-операційнітехпроцеси рекомендуєтьсядля умов одиничного і дрібносерійного виробництва. В умовах серійного і масового виробництва стандартом рекомендовано розробляти операційний технологічний процес.

Враховуючи, що учбові проекти, в більшості випадків виконуються для серійного і масового виробництва, рекомендується операційна розробка технологічного процесу. При цьому, основними видами технологічнихдокументів являються: маршрутна карта (МК), карта ескізів (КЕ), операційна карта (0К), карта технологічного процесу (КТП), карта наладки (КН), крім того в дипломних і курсових проектах можуть застосовуватися й інші видитехнологічних документів, передбачені ГОСТ З.ПС2-31 (СТСЭВ 1709-79).

При використанні верстатів з ЧПУ потрібно застосовувати документи: карту технологічного процесу (КТП); операційну карту(0К), карту наладки інструменту (КН/П), карту кодування інформації(ККІ).

Дозволяється на розсуд конструктора застосовувати наступні допоміжні документи:

- карту замовлення на розробку керуючої програми (КЗ/П),

- відомість оброблюваних деталей (ВОД).

Форми і приклади оформлення деяких видів технологічних документів приведені в додатки.

2. Вимоги до графічних конструкторських документів.

 Документи необхідно заповнювати відповідно до вимог встановленими в ГОСТ 3.1404-86.

Розташування основного напису і додаткових граф регламентується ГОСТ 2.104-68 (СТСЭВ 140-74) (див. додаток). Основні записи технологічних документів необхідно заповнювати відповідно до вимоги, встановленими в ГОСТ 3.1103-82 (СТСЭВ 1800-79).

Вимоги до карт ескізів обробки. ГОСТ 3.1105-84. Карта ескізів обробки – технологічний документ, що пояснює зміст технологічного процесу або його складових частин (операції, установу, позиції, переходу) виготовлення чи ремонту виробу.

Ескіз обробки розкладається на операції, позиції, установи іпереходи, може бути виконаний, як окремий документ у вигляді карти ескізів і схем, що додаються до операційної або маршрутної карти, або документом суміщеному з текстовим документом – операційною картою, картою технологічного процесу абовільною операційною картою.

Якщо обробка проводиться в один перехід при одно-інструментальній обробці, то ріжучий інструмент на ескізі допускається не вказувати.

Ескіз слід виконувати з дотриманням масштабу або без його дотримання, але із наближеним дотриманням пропорцій олівцем або тушшю із застосуванням креслярського інструменту.

Головна проекція виробу повинна бути виконана в робочому положенні виробу на операції. Число додаткових проекцій, перетинів, розрізів повинно бути достатнім, щоб показати всі поверхні та їх розміри, які повинні бути оброблені і отримані на даній операції. Зображення виробу на ескізі повинні містити розміри, граничні відхилення, позначення шорсткості, баз, опор, затисків і затискних пристроїв, необхідних для виконання операцій, для яких розроблений ескіз.

Вимоги до карт наладок.

Наладка, документ, вказуючий додаткову інформацію до технологічних процесів (операцій) щодо наладки засобів технологічного оснащення (ГОСТ 3.1102-81, СТСЗЗ 1799-79).

До наладки відносяться установка пристосувань, інструментів і інших пристроїв в необхідному положенні, наладка заданого режиму роботи і т.д.

Карта наладки повинна дати наочну картину про наладку верстату і можливості досягнення необхідної точності обробки при виконанні даної операції.

Ескіз на карті наладки виконується в довільному масштабі. Кількість зображень (видів, розрізів, перерізів, виносних елементів) встановлюється з умови забезпечення ясності суті процесу наладки.

На карті наладки повинні бути зображенні всі елементи технологічної системи, необхідні для виконання операції:

-     оброблювана деталь в закріпленому стані на установочних елементах приспосіблення, яка зображається лініями відмінними від ліній, зображаючихприспосіблення (трішки товстіше). Оброблювані поверхні деталі виділяються жирними лініями, завтовшки (2÷3)S.

-     конструкція приспосіблення в наочному спрощеному зображенні (зовнішній вигляд або в перерізі) і спосіб установки і закріплення пристосувань на установчих елементах верстата. Конструкція пристосування повинна наочно відображати установчі, направляючі, орієнтуючі і затискні елементи.

-     ріжучий інструмент в його початковому (суцільною лінією) і кінцевому пункті, (пунктирною лінією) робочих положеннях відносно оброблюваної деталі і спосіб встановлення і закріплення його на верстаті.

Па карті наладки повинні бути також вказані:

- допустимі параметри оброблюваних поверхонь, з граничними відхиленнями на них (у вигляді розмірів, відносного розташування поверхонь або інших технічних вимог);

- розмірні ланцюги і таблиця розрахунків точності допустимих параметрів при обробці поверхонь деталі в процесі виконання операції;

- розміри і посадки (граничні відхилення) спряжених установчих елементів (поверхонь) оброблюваної деталі, пристосування, верстата, що визначають точність допустимих параметрів в процесі виконання операції;

- таблиця режимів різання на переходах;

- циклограми руху інструментів з зазначенням довжини робочого ходу (РХ), величини швидкого підводу (БП), і швидкого відводу (БО) інструменту.

Приклади оформлення карт наладок приведені в додатку.

Вимоги до текстових технологічних документів (карт технологічних процесів, операційних карт, маршрутних карт).

Маршрутна карта – технологічний документ, що містить опис технологічного процесу виготовлення або ремонту виробу по всіх операціях різних видів робіт, що виконуються в технологічній послідовності з вказівкою даних про устаткування, оснащення, матеріальних і трудових нормативах (витратах). ГОСТ 3.1118-82.

Приклади оформлення маршрутних карт приведені в додатку.

Операційна карта – технологічний документ, що містить опис технологічної операції з зазначенням переходів, режимів обробки і даних про засоби технологічного оснащення ГОСТ 3.1404-86.

Приклади оформлення операційних карт приведені в додатку.

Карта технологічного процесу –­­­­­ документ, що містить операційний опис технологічного процесу виготовлення і ремонту виробу в технологічній послідовності по всіх операціях одного виду формоутворення, обробки, зборки або ремонту, з зазначенням переходів, технологічних режимів і даних про засоби технологічного оснащення, матеріальні і трудові витрати.

Операційна карта, карта технологічного процесу і маршрутна карта є документами спеціального призначення, форма і зміст яких залежить від виду робіт (механічної обробки, термічної обробки і т.д.). У даних вказівках пояснюються правила оформлення цих документів на механічну обробку ГОСТ 3.1404-86.

Карта технологічного процесу є документом, об'єднуючим маршрутну і операційну карту і тому, якщо в процесі виготовлення деталі розробляється карта технологічного процесу, то маршрутну карту розробляти необов'язково.

Правила оформлення технологічних документів визначаються стандартом ЕСТД (ГОСТ 3.1104-86). У методичній допомозі пояснюються правила заповнення основних граф документів. Зміст граф, які не вимагають додаткових роз'яснень, не пояснюються. Вони заповнюються згідно стандартів ЕСТД. Приклади оформлення і форми технологічних документів наводяться в додатку. Нижче приводяться основні правила по заповненню граф, які потребують додаткових роз'яснень:

1. Запис даних в бланках слід проводити в технологічній послідовності виконання операцій, переходів, прийомів робіт, фізичних і хімічних процесів.

  1. Операції нумеруються числами ряду арифметичної прогресії(0.05, 0.10, 0.15 і т.д.).
  2. Переходи нумеруються числами натурального ряду (1,2,3 і т.д.).
  3. Установи слід нумерувати прописними буквами Українського алфавіту (А, Б, В і т.д.).
  4. Розмірні характеристики і позначення оброблюваних поверхонь вказуються арабськими цифрами.
  5. Для позначення позицій застосовують римські цифри.
  6. Найменування операції обробки різанням повинна відображати вживаний вид устаткування, а записуватися прикметником в називному відмінку (токарно-револьверна, протяжна, розточувальна і т.д.).
  7. У змісті операції (переходу) повинно бути включено:

- ключове слово, що характеризує метод обробки, виражене дієсловом в неозначеній формі (наприклад: точити, свердлити і т.д.);

- найменування оброблюваної поверхні конструктивних елементів або предметів виробництва (наприклад: циліндр, галтель, заготовка і т.д.);

- інформація про розміри або їх умовні позначення;

- додаткова інформація, що характеризує кількість одночасно або послідовно оброблюваних поверхонь (наприклад: свердлити одночасно 5 отворів, точити послідовно поверхні 1,2 і т.д.).

  1. При записі змісту операції допускається повна йшов скорочений запис:

Повний запис слід виконувати за відсутності графічних зображень ідля комплексного відображення всіх дій, виконуваних виконавцем;

Скорочений запис слід виконувати при наявності, графічних зображень, які достатньо повно відображають всю необхідну інформацію по обробці різанням.

Розбирати двигун і підготовлювати його до ремонту.







Немає коментарів:

Дописати коментар