понеділок, 8 листопада 2021 р.

Урок № 33

 Тема уроку: ГОСТ 12.2.062-81 «ССБП. Устаткування виробниче. Огорожі захисні


Вимоги охорони праці до обладнання і технологічних процесів Підвищення безпеки роботи обладнання і технологічних процесів здійснюється на основі ССБП, яка є основою для ССБП країн-членів СЕВ. Безпека працюючих в значній мірі залежить від властивості виробничого обладнання зберігати безпечний стан при виконані заданих функцій у визна¬чених умовах на протязі встановленого часу, тобто його безпеку. В залежності від призначення, конструкції, характеристики робочого середовища, а також умов протікання технологічного процесу обладнання поділяється на обладнання з підвищеною небезпекою і небезпечне. Підвищена небезпека обладнання визначається наявністю небезпечних і шкідливих факторів, які при порушені тих чи інших правил техніки безпеки можуть привести до аварій чи нещасних випадків. В значній мірі підвищена небезпека технологічного обладнання залежить від властивостей переробляємих речовин чи характеристики робочого середо¬вища (привести приклади різних фабрик і заводів). Виробниче обладнання повино бути безпечним при монтажі, експлуатації, ремонті, транспортуванні і зберіганні, не наносити шкоди навколишньому середовищу. Безпека обладнання забезпечується:

1. Правильним вибором конструктивної схеми і принципом дії.

2. Використанням систем механізації і автоматизації, технічних засобів захисту і виконання ергономічних і естетичних вимог.

3. Виробниче обладнання повино забезпечувати видалення в процесі роботи, вибухопожежонебезпечних речовин безпосередньо від місць їх утворення.

4. Конструкція виробничого обладнання виконується таким чином, щоб запобігалась можливість випадкового доторкання працюючих з горя¬чими, рухаючими і обертаючими частинами. Повинен передбачатися захист від ураження електричним струмом.

5. Обладнання повинно забезпечувати, щоб шум і вібрація не перевищува¬ли санітарні норми.

6. Забезпечення обладнання КВП, сигналізіруючими пристроями, по мож-ливості необхідно використовувати дистанційне управління.

7. Схеми управління поточними лініями повинні передбачати послідовність вмикання і вимикання елементів ліній при аварійних ситуаціях.

8. Необхідно передбачати систему блокування всього обладнання, якщо воно знаходиться в ліннії.

9. Виробниче обладнання потрібно забезпечувати конструктивними пристроями, які запобігають видаленню конвективного і променистого тепла, водяної пари, газів, пилу (укриття, теплоізоляція, місцеві відсмоктувані, гідротранспортери і ін.).

10.Трубопроводи для переміщення міцних кислот, лугів, ядовитих речовин нобхідно зєднувати тільки зварюванням (фланцеве зєднання допускається тільки до обладнання).

11.Конструкція обладнання не повинна затрудняти розвантаження, санітарну обробку і по можливості забезпечувати безрозбірне миття.

12.Деталі обладнання, які соприкасаются з харчовими продуктами, виго-товляють із антикорозійних матеріалів, які не оказують шкідливої дії на продукти. Матеріали повинні бути хімічно стійкими до дії кислот, лугів і солей, забезпечувати герметичність системи, зберігати свої властиво¬сті при дії температур, легко очищатися від забруднення.

Основні вимоги до технологічних процесів

1. До виконання технологічних процесів допускаються особи, які мають професійну підготовку, відповідний стан здоровя і вік, навчені і пройшли інструктажі.

2. У відповідності з характером технологічного процесу робочі забезпечують небхідними санітарно-побутовими приміщеннями і пристроями.

3. При введенні технологічного процесу не можно допускати безпосереднього контакту із сировиною, готовою продукцією і відходами, які чинять шкідливу дію на працюючих

4. Небезпечні технологічні відходи своєчасно видаляють і обеззаражують.

5. Технологічні процеси не повинні проводитися виділенням шкідливих речовин в робочу зону, які перевищують ГДК.

6. Необхідно використовувати механізацію трудомістких, небезпечних і шкідливих процесів

7. Необхідно збільшувати ступінь безперервності технологічних процесів.

8. Необхідно запобігати накопиченню вибухонебезпечних речовин

9. Необхідно використовувати флегметацію (введення в реакційне середо-вище речовин, які зменшують або зупиняють небажаний напрямок реак¬ції, обривають ланцюгові реакції горіння і вибуху).

10. Використовувати системи зкидання і ліквідації вибухонебезпечних токсичних газів.

11. Необхідно використовувати резервне обладнання.

12. Необхідно виносити обладнання на відкриті площадки (аміачно-холодильні установки).

Небезпечні зони обладнання, засоби і заходи захисту. Загальні вимоги безпеки до технологічних процесів передбачають: усунення безпосереднього контакту працюючих з вихідними матеріа¬лами, заготовками, напівфабрикатами, готовою продукцією і відходами виробни¬цтва, що виявляють шкідливу дію; - заміну технологічних процесів і операцій, повязаних з виникненням небезпечних і шкідливих виробничих факторів, процесами і операціями, при яких зазначені фактори відсутні чи мають меншу інтенсивність;  - комплексну механізацію і автоматизацію;  - герметизацію обладнання; - застосування засобів комплексного захисту працюючих; - раціональну організацію праці і відпочинку з метою профілактики монотонності і гіподинамії, а також обмеження важкості праці; - систему контролю і управління технологічного процесу, що забезпечує захист працюючих і аварійне відключення виробничого обладнання; -своєчасне отримання інформації про виникнення небезпечних і шкідли¬вих виробничих факторів на окремих технологічних операціях; -видалення і знезараження відходів виробництва, які є джерелами небез-печних і шкідливих виробничих факторів.

При експлуатації технологічного обладнання в результаті дії небезпечних факторів створюється можливість травматизму. Простір в якому постійно чи періодично діють ці фактори називається небезпечною зоною.

Небезпечні зони виникають біля ремінних, зубчатих та ін. передач, транспортерів у місцях набігання стрічки на барабан чи ролик, валиків вальцевих станків, ріжучих інструментів, робочих органів вантажопідйомних машин і т.п.

Розміри небезпечних зон можуть бути постійними (у передач, вальцевих верстатів і т.п.) і змінними (різання при зміні режимів обробки, перемонтування матеріалу, навантажувально-розвантажувальні роботи і т.п.).

Для захисту від дії небезпечних факторів застосовуються колективні та індивідуальні засоби захисту. Можливо виділити чотири групи колективних засобів захисту: огороджувальні пристрої, запобіжні сигналізаційні системи відключення системи попередження і системи дистанційного управління технологічними процесами.

1. Огороджувальні пристрої бувають стаціонарні, зйомні і переносні. Стаціонарні огородження постійно закривають доступ до небезпечних зон і знімаю¬ться лише на час огляду, змащування і ремонту робочих органів. Такими огоро¬дженнями є корпуса обладнання, суцільні кожухи, барєри, незйомні огороджен¬ня передач тощо.

Зйомні огородження ставлять на обладнання в місцях, потребуючих періодичного доступу до небезпечних зон для допоміжних операцій, наприклад заміни інструменту, його заточки, завантаження і розміщення сировини в машинах пе¬ріодичної дії і т.п. Зйомні огородження слід блокувати з робочими органами, що забезпечують неможливість експлуатації машини при відкритих огородженнях. Блокувальні пристрої, що використовують в зйомних огородженнях, бу-вають механічні, електричні, фотоелектричні, електромеханічні і т.п. Переносні огородження небезпечних зон встановлюються на час прове¬дення ремонтно-будівельних робіт, наприклад для огородження траншей, мон¬тажних та інших прорізів. 2. Запобіжні пристрої служать для попередження аварій і поломок окре¬мих частин обладнання і повязаною з цим небезпекою травматизму. При пору¬шенні встановлених параметрів запобіжні пристрої спрацьовують автоматично, відключаючи відповідне обладнання чи його вузол. По способу поновлення працездатності виключеного ланцюгу запобіжні пристрої підрозділяють на три групи систем:

- з автоматичним поновленням ланцюгу після того, як контролюємий пара-метр прийшов у норму (наприклад, запобіжний клапан установок, працюючих під тиском);

-з ручним поновлення ланцюгу органом управління (наприклад, електро-магнітні розцеплювачі);

- з поновленням ланцюгу шляхом заміни вибулого з ладу слабкого запобі-жного пристрою (наприклад, запобіжні мембрани, плавкі вставки, зрізуючіся шти-фти).

Запобіжні пристрої надзвичайно різноманітні по призначенню і конструктивному устрою і встановлюються майже на всіх видах обладнання. Так, на ван¬тажопідйомних пристроях встановлюються обмежувачі висоти підйому (кінцеві вимикачі), на центрифугах - обмежувачі швидкості, на верстатах - пристрої, попе¬реджуючі перевантаження (самовідновлюючі запобіжники, зрізаючі штифти і шпильки, фрикційні муфти і т.д.).

3. Сигналізаційні пристрої призначені для інформації персоналу про роботу обладнання і виникаючих при цьому небезпечних і шкідливих виробничих факто-рів. Сигналізація буває оперативна, попереджувальна та ін. По способу сповіщен-ня оперативна і попереджувальна сигналізація поділяється на знакову, індикатор-ну, світлову, звукову, кольорову і комбіновану і використовується для контролю різних параметрів: кількості продукту, тиску, температури і вологості середовища, хімічного складу, швидкості, параметрів вібрації і шуму тощо. До попереджу-вальної сигналізації відносяться також написи, що вивішуються на обладнанні: "Не включати - працюють люди!", "Обережно, яд!" і т.п.

4. Системи дистанційного управління дозволяють усунути дію на організм людини теплових випромінювань, запиленості, вібрації, шуму та інших шкідливих і небезпечних факторів. Дистанційне управління застосовується на підприємствах по зберіганню і переробці зерна, хлібопекарних, кондитерських, пивоварених та ін. Впровадження в харчову промисловість потоково-механізованих ліній з пуль-тами дистанційного управління дозволяє не тільки покращити умови праці, але і підвищити її продуктивність.

До індивідуальних засобів захисту відносять: одяг, взуття, каски, шлеми та ін. Основні вимоги безпеки до устрою та експлуатації техно¬логічного обладнання

Загальні вимоги безпеки до конструкції виробничого обладнання встанов¬лені ДНАОП. Безпека виробничого обладнання забезпечується дотриманням: при проектуванні - принципів технологічності і ергономічності конструкції, застосуванням раціональних кінематичних схем, принципу безперервності процесу, дистанцій¬ного або автоматичного управління, забезпечення запобіжними та захисними си¬стемами; при виготовленні - застосуванням сучасних технологій машинобудуван¬ня, дотримання передбачених допусків та посадок; при збірці та монтажі - точним дотриманням технології; при експлуатації - своєчасним обслуговуванням та про¬філактичними оглядами, дотриманням експлуатації тощо.

Виробниче обладнання повинно бути пожежо- і вибухонебезпечним. Воно не повинно створювати небезпеки в результаті дії вологості, сонячної радіації, механічних коливань, високих і низьких тисків і температур, агресивних речовин, мікроорганізмів тощо.

+Важливою умовою безпечної експлуатації обладнання є дотримання вимог санітарних норм і правил, галузевих стандартів і правил техніки безпеки щодо розмірів виробничих приміщень, галерей і тунелів, мінімальної висоти до низу виступаючих будівельних конструкцій, ширини проходів тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар