неділя, 6 грудня 2020 р.

Урок №40

 Тема уроку : Порядок допуску осіб до обслуговування вибухозахищеного електрообладнання

Маркування вибухозахищеного електроустаткування виконується за ПБЕ ДНАОП 0.00-1.32-01, ПИВРЭ ОАА.684.053-67 та ПИВЭ. Усі три види маркування зустрічаються в експлуатації.

Маркування вибухозахищеного електроустаткування за ПБЕ ДНАОП 0.00-1.32-01. Електричне обладнання розділяють за рівнями вибухозахисту, видами вибухозахисту, групами, температурними класами.

Рівні вибухозахисту характеризують ступінь надійності електроустаткування. Встановлено 3 рівня:

1) «Підвищена надійність проти вибуху». Знак рівня 2. Вибухозахист забезпечується тільки у визнаному нормальним режимі роботи.

2) «Вибухозахищене». Знак рівня 1. Вибухозахист забезпечується як при нормальному режимі роботи, так і при визнаних ймовірними ушкодженнях, обумовлених умовами експлуатації, крім ушкоджень засобів вибухозахисту.

3) «Особливо вибухозахищене». Знак рівня 0 (нуль). Стосовно іншого вибухозахищеного електроустаткування прийняті додаткові заходи вибухозахисту.

Найвищий  рівень вибухозахисту - 0.

Види вибухозахисту характеризують конструктивні особливості електроустаткування.

ПБЕ встановлено 9 видів вибухозахисту.

Вид вибухозахисту - сукупність заходів, які встановлені нормативними документами та характеризують конструктивні особливості вибухозахисту електроустаткування.

ПБЕ встановлено 9 видів вибухозахисту.

1) «Вибухонепроникна оболонка» (ГОСТ 22782.6). Позначення «d». Вибухозахист забезпечується за рахунок наяв-ності оболонки електричного обладнання, яка витримує тиск вибуху в її середині та унеможливлює його розповсюдження з оболонки в навколишнє вибухонебезпечне середовище.

2) «Заповнення або продування оболонки  захисним газом під надлишковим тиском» (ГОСТ 22782.4).  Позначення «р». Оболонка електричного обладнання заповнюється або продувається надлишковим тиском повітря чи інертного газу.

3) «Іскробезпечне електричне коло» (ГОСТ 22782.5). Позначення «i». Електричне коло виконане так, що електричний розряд або нагрівання не може запалити вибухонебезпечне середовище в умовах спеціальних випробувань.

4) «Кварцове заповнення оболонки» (ГОСТ 22782.2).  Позначення «q». Оболонка електричного обладнання заповнюється кварцовим або іншим негорючим порошком.

5) «Масляне заповнення оболонки» (ГОСТ 22782.1).  Позначення «о». Оболонка електричного обладнання заповнюється маслом або рідким негорючим діелектриком.

6) «Захист виду «е» (ГОСТ 22782.7).  Позначення «е». В електричному обладнання або його частинах нема деталей, що нор-мально іскрять, і вжито низку заходів додатково до використаних в електрообладнанні загального призначення, які утруднюють появу небезпечного нагрівання, електричних іскор і дуг.

7) "Захист виду "m". Будь-яка частина електричного обладнання, здатна запалити вибухонебезпечне середовище через іскріння або нагрівання, замкнена в компаундну оболонку.

8) «Спеціальний вид вибухозахисту» (ГОСТ 22782.3).  Позначення «s». Вибухозахист забезпечується на принципах, відмінних вид приведених у пп. 1)-7), але достатніх для його здійснення.

9) "Захист виду "n". Електрообладнання відповідає вимогам стандартів щодо електричних приладів, які в нормальному режимі експлуатації не мають гарячих поверхонь, здатних до загоряння, та не створюють електричних дуг або іскор. Електрообладнання з цим видом вибухозахисту слід застосовувати у вибухонебезпечних зонах класу 2.

У залежності від області застосування, вибухозахищене електроустаткування поділяють на дві групи:

1) рудничне електроустаткування - призначене для підземних виробіток, шахт, рудників. Знак групи I;

2) електроустаткування, призначене для внутрішньої і зов-нішньої установки у вибухонебезпечних зонах. Знак групи - II.

Електроустаткування групи II розділяється на три підгрупи (IIA, IIB, IIC), що відповідають категоріям вибухонебезпечних сумішей. Електроустаткування групи II, у залежності від     значення граничної температури, підрозділяються на шість температурних класів, що відповідають групам ВНС  (Т1-Т6).

Приклад маркування: 1ExsdIIAT6. 1 - знак рівня вибухозахисту «вибухозахищене»; Ex - знак, що вказує на відпо-відність електроустаткування стандартам МЕК на вибухо-захищене електроустаткування; s, d - знаки видів вибухозахисту; IIA - знак підгрупи; T6 - знак температурного класу.

Маркування виконується на корпусі електроустаткування рельєфним виливком, фотохімічним способом або штампуванням.

Маркування вибухозахищеного електроустаткування за ПИВРЭ ОАА.684.053-67. Маркування йде з вказівкою: рівня вибухозахисту, найвищої категорії і найвищої групи ВНС, для якої електроустаткування є вибухозахищеним, виду або видів вибухозахисту. Маркування виконується в прямокутних та круглих рамках.

Прямокутна рамка:

1) рівень вибухозахисту (3 рівня): Н - підвищена надійність проти вибуху, В - вибухобезпечне, О - особливо вибухобезпечне;

2) категорія ВНС (1,2,3,4);

3) група ВНС (Т1-Т5).

Кругла рамка: вид або види вибухозахисту. Позначається великою буквою російського алфавіту: В - вибухонепроникна оболонка, П - заповнення або продування оболонки під надлишковим тиском, И - іскробезпечне електричне коло,          К – кварцеве заповнення оболонки, М - масляне заповнення оболонки, А - автоматичне відключення від джерела електроенергії, С - спеціальний вид вибухозахисту, Н - підвищена надійність проти вибуху (захист виду «е»).

Приклад:      В-рівень вибухозахисту «вибухобез-печне»; 3 - найвища категорія ВНС; Т4 - найвища група ВНС; В - вид вибухозахисту "вибухонепроникна оболонка" .

Маркування вибухозахищеного електроустаткування за ПИВЭ. Електроустаткування на рівні вибухозахисту не розділяється. Є декілька варіантів маркування.

Основний варіант маркування (усе обладнання, крім іскробезпечного) передбачає вказівку:

1) виду вибухозахисту (В, П, М, С, Н);

2) найвищої категорії ВНС:

- цифри «1», «2», «3», «4», якщо вибухозахист забезпечується вибухонепроникною оболонкою;

- цифра «0», якщо вибухозахист забезпечується не вибухонепроникною оболонкою, а іншими видами вибухозахисту;

- для електроустаткування з захистом типу «Н» (підвищена надійність)  із  частинами, що іскрять, заточеними в оболонку, заповнену мастилом, замість цифри «0» пишуть «М»; а якщо продувається під надлишковим тиском - замість цифри «0» - «П».

3) найвищої групи ВНС: А, Б, Г, Д.

Приклад: В3Г. В - вид вибухозахисту "вибухонепроникна оболонка"; 3 - найвища категорія ВНС; Г - найвища група ВНС.

Для іскробезпечного електричного обладнання вказується найменування горючої речовини, на якій випробуване устаткування. При цьому позначення категорії і групи не ставиться, якщо відсутня вибухонебезпечна оболонка.

Приклад:   - іскробезпечне електричне коло, яке розраховано на експлуатацію у середовищі бензолу.

Якщо перед буквою «И» є цифра «2», то електроустаткування потрібно віднести до рівня «підвищена надійність проти вибуху» за ПУЕ. 

Приклад: .

Якщо після букви «И» є цифра «0», то вибухозахист забезпечується не вибухонепроникною оболонкою.

Приклад:  .

Якщо є вибухонепроникна оболонка, то пишуть, наприклад, .

До обслуговування вибухозахищеного електроустаткуван-ня допускаються особи, що мають допуск для роботи на таких установках, про що робиться відповідний запис у посвідченні про перевірку знань. Особа, відповідальна за електрогоспо-дарство   підприємства,    зобов'язана    забезпечити   інструктаж

електротехнічного персоналу з питань вибухобезпеки, у відповідності до спеціальних інструкцій.

Все електричне устаткування у вибухонебезпечних зонах повинно періодично, не рідше 1 разу в 3 місяці, піддаватися зовнішньому огляду. Огляд повинен провадитися особою, відповідальною за електрогосподарство підприємства, або призначеною нею особою. Результати огляду фіксуються в оперативному або спеціальному журналі.

На вибухозахищеному електроустаткуванні забороняється зафарбовувати паспортні таблички. Необхідно періодично відновлювати фарбування знаків вибухозахисту і поперед-жуючих написів. Колір їхнього фарбування повинен відрізнятися від кольору фарбування електроустаткування.

Внутрішні і зовнішні поверхні електроустаткування і електропроводок повинні обчищатися від пилу та волокон регулярно в залежності від місцевих умов. Пил і волокно усередині електроустаткування повинні прибиратися не рідше:

- 2 разів на рік - для електричних машин із частинами, що нормально іскрять;

- 1 разу у 3 місяці - для електроустаткування, установленого на механізмах, схильних у процесі експлуатації до трясіння, вібрації;

- 1 разу на рік - для іншого електроустаткування.

- Освітлювальна арматура і лампи усіх видів освітлення повинні обчищатися від пилу не рідше:

- 4 разів на місяць - у приміщеннях із значним виділенням виробничого пилу або волокон;

- 2 рази на місяць - у приміщеннях із незначним виділенням виробничого пилу або волокон;

- 2 рази на рік - у зовнішніх електроустановках.


Немає коментарів:

Дописати коментар